Published On: Mon, Jul 27th, 2020

ZAMJENIK MINISTRA OBRANE BIH Za posao u Oružanim snagama BiH nema dovoljno prijavljenih Hrvata

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić rekao je da je u Oružanim snagama BiH u tijeku prijam 600 vojnika i da je, u prosjeku, više od 10 Srba prijavljeno za jednu poziciju, dok su Hrvati ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih.

Okolić je naveo da je natječaj završen, dio provjera je obavljen i sada treba vidjeti kako će biti organizirana obuka i uključivanje u postrojbe, te ukazao da sve ovisi od epidemiološke situacije.

“Kada je riječ o srpskim mjestima, prijavilo se, u prosjeku, više od 10 za jednu poziciju, kod Bošnjaka je nešto više od pet u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih”, rekao je Okolić za “Glas Srpske”.

On je naglasio da to potvrđuje ranije podatke da, od kada je Hrvatska ušla u EU, sve više vojnika hrvatske nacionalnosti odustaje od vojne službe.

“Vidjet ćemo hoće li sada, možda samo za njih, biti ponovo raspisan natječaj jer neće moći ispuniti predviđenu kvotu. Ako i na tom natječaju bude isto, moramo se suočiti s činjenicom da ih nema dovoljno zainteresiranih za Oružane snage BiH”, ukazao je Okolić i dodao da će mjesta najvjerojatnije ostati upražnjena jer je aktima propisano da se pozicije popunjavaju na osnovu popisa iz 1991. godine, što ne bi bilo dobro narušavati.

Okolić je potvrdio da je u Oružane snage stigao određeni broj vozila, čime je donekle popravljeno stanje voznog parka, a sve je spremno i za dugo najavljivani tender za novu vojnu opremu.

“Na uniformama će biti nove šare, a uskoro će biti poznato i kakve. Ovo je jedan od projekata o kojem smo pričali, a postupak treba biti završen do kraja godine”, rekao je Okolić.

On je, govoreći o općem stanju u Oružanim snagama, naveo da je zbog epidemije došlo do pada broja zahtjeva za odlazak iz službe jer je virus spriječio migracije građana.

Kada je riječ o pritužbama o stanju u Oružanim snagama, Okolić je istaknuo da ima i opravdanih, ali i neopravdanih.

“Problem imamo u jednom dijelu zakona i pokušavamo to, koliko je moguće, popraviti jer je nemoguće određene stvari uraditi zbog zakonskih odredbi. A, zaista je i malo čudno. Kada pripadnici Oružanih snaga idu na teren ili na stražu, ne priznaje im se, naravno, prevoz jer tih dana nisu putovali. I kada se taj prevoz odbije, taj vojnik ima manja primanja nego što bi imao da nije išao na teren. Tako da su, u ovim slučajevima, obje strane u pravu. I ovi koji to ne mogu obračunati i ovi koji negoduju”, napomenuo je Okolić.

Okolić je naveo da će na tom polju morati nešto uraditi, ukazavši da je potrebno usuglasiti mnoge aspekte.