ZAKON O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA: Premijeri sedam kantona u FBIH ne žele više sarajevski harač

U radnoj posjeti Tuzlanskoj županiji danas su bili premijeri: Unsko-sanske, Zeničko-dobojske, Srednjo-bosanske, Bosansko-podrinjske, Hercegbosanske i Posavske županije.

Županijski premijeri sastali su se s premijerom Tuzlanske županije Begom Gutićem s ciljem uspostavljanja bolje međužupanijske sauradnje i usuglašavanja stavova o više značajnih tema, među kojima su Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, razvojni planovi, strateško planiranje i budući projekti.

‘’Cilj današnjeg sastanka je bio da razmijenimo iskustva i informacije o funkcioniranju županijskih Vlada, te načinu rješavanja problema s kojima se susrećemo’’, istaknuo je premijer TŽ Bego Gutić.

Između ostalog, bilo je riječi i o inicijativama koje su pokrenute za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, dodao je on. Jedan od zaključaka današnjih razgovora je da se inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federalnom parlamentu, koja je već pokrenuta od zastupnika s područja Tuzlanske županije, nastavi i ubrza izjašnjavanje Parlamenta FBiH o Prijedlogu zakona – navodi Gutić.

Dodaje i da je tema razgovora bila i strategija razvoja županija, koja se radi s UNPD-om i koja je u završnoj fazi, te da je iskoristio priliku da upozna kolege iz drugih županija s načinom njene izrade.

‘’ Sastali smo se na poziv premijera Tuzlanske županije, da razgovaramo o suradnji i problemima županije, prvenstveno o problemu s proračunom i zadovoljavanjem svih potreba ‘’, izjavio je premijer Posavske županije Marijan Klaić, te istakao da je jedna od tema pitanje pravedne raspodjele prihoda od PDV-a.

‘’Posavska županija već deset godina se bori da korigira koeficijent raspodjele poreza, s obzirom na to da je napravljena nepravda u proteklih deset godina’’, navodi Klaić. Dodao je da postoji nepravda i prema drugim županijama, te da postoji inicijativa za davanje prijedloga određenim institucijama da se napravi pravednija raspodjela.

Na sastanku je, između ostalog, zaključeno da je financijsko stanje proračuna u većini županija u Federaciji Bosne i Hercegovine zabrinjavajuće, te da su županije sve bliže stanju financijske neodrživosti, a jedan od razloga za to je, kažu, neravnopravnost u raspodjeli javnih prihoda, otplati javnog duga, te organizaciji i funkcioniranju javnih poduzeća na prostoru FBiH.

Smatraju da treba pristupiti rješavanju prvog pitanja koje je otvoreno u parlamentarnoj proceduri kroz inicijativu o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Premijeri županija su podržali inicijativu grupe zastupnika s područja TŽ da se izvrše izmjene spomenutog zakona, te zahtijevaju da se prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH uvrsti bez odlaganja na dnevni red oba doma Parlamenta FBiH. /Fena/HMS/