Published On: Pet, srp 27th, 2018

ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA U FBIH Entitetski udar na državu je zaustavljen, ali bošnjačka politika neće odustati od rušenja institucija BiH

SDA, SBB, SDP, DF, NS, GS, BPS i čitav niz drugih stranaka nastavit će tražiti načine kako dovršiti ono što je u ratu započeo Alija Izetbegović – pokušavat će i dalje pretvarati FBiH u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom.

Silnu energiju uložile su bošnjačke političke stranke i pripadajuća im javnost da kroz federalni Parlament proguraju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH. Cilj im je bio ovim zakonom u suštini legalizirati fenomen Komšić, odnosno ozakoniti mogućnost da se bošnjačkim glasovima biraju politički predstavnici Hrvata i Srba u Federaciji BiH.

Zbog takvih težnji bošnjačke politike izmjene Izbornoga zakona bile su osuđene na propast od prvog dana. Naime, bošnjačka politika je stava – ili ćemo se dogovoriti da bude kako mi kažemo, ili ćemo mi na silu provesti ono što želimo. Nikakve stvarne spremnosti na dogovor tu nije bilo.

Ustavni sud BiH u predmetu „Ljubić“ je utvrdio da su domovi naroda upravo ono što im ime kaže – domovi konstitutivnih naroda; zakonodavna tijela u kojima trebaju biti zastupani nacionalni interesi konstitutivnih naroda koji tvore Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno, utvrđeno je da je načelo konstitutivnosti  natkrovljujuće Ustavu BiH. dakle cijeli ustav BiH i svi zakoni u državi trebaju biti usklađeni s načelom konstitutivnosti.

Kako vlast pripada narodu i iz naroda proistječe, a u BiH imamo tri jednakopravna naroda, onda u Domu naroda moraju sjediti ljudi koje su ti narodi izabrali. Tako u Klubu Hrvata trebaju biti izaslanici koje su izabrali Hrvati i koji kroz Dom naroda trebaju voditi računa o tomu da se ne donose zakoni koji idu na štetu Hrvata. Isto vrijedi i za Bošnjake i za Srbe i za Ostale.

No, to onda znači da Bošnjaci ne mogu ostvarivati političku dominaciju u Federaciji BiH, i zbog toga već nekoliko godina aktivno sabotiraju sve napore da se dođe do dogovora o izmjena Izbornoga zakona BiH u skladu s presudom „Ljubić“.

Bošnjačka politika danas u Domu naroda FBiH kontrolira u cijelosti bošnjački i Klub Ostalih kao i gotovo cijeli Klub Srba. Imaju pod kontrolom čak i nekoliko hrvatskih izaslanika. Riječ je redom o ljudima koji su na prijevaru ubačeni u klubove Srba, Hrvata i Ostalih, jer su izabrani glasovima Bošnjaka i provode bošnjačku politiku, pri tom aktivno destruirajući interese naroda koje nominalno predstavljaju.

To, pak, znači da u političkom životu BiH imamo čitav niz političara koji ne polažu nikakve račune narodu, nego stranačkim centralama jer su ih te centrale „izmislile“. Istovremeno, imamo građane BiH hrvatske i srpske nacionalnosti u FBiH kojima je oduzeto pravo političkoga predstavljanja. To onda posljedično vodi do bujanja korupcije među političarima s jedne strane, a s druge do otuđenja značajnog dijela građana BiH od vlastite domovine.

Da je bošnjačka politika barem trećinu energije koju je uložila u pokušavanje da zaobiđe presudu „Ljubić“ usmjerila u stvarno traženje dogovora, do sada bismo imali ovo pitanje riješeno. Ali ne! Sarajevo ne želi dogovor, nego traži dominaciju.

Međutim, takva politika vodi ravno u slijepu ulicu iz koje nema drugog izlaza nego se vratiti tamo dakle se i krenulo u avanturu, a to je Parlament BiH.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama u FBiH je sada zaustavljen u Domu naroda Parlamenta FBiH jer su Lidija Brada i Drago Puzigaća, predsjedavajuća i dopredsjedatelj Doma, utvrdili da je taj zakon destruktivan po vitalne nacionalne interese. Umjesto da razmisle zbog čega je to stav Hrvata i Srba u FBiH, Sarajevo ide na smjenu Puzigaće kako bi onda „bošnjački Srbin“ s pozicije dopredsjedatelja Doma naroda FBiH pokušao raznim akrobacija progurati zakon. No, ni to im nije prošlo pošto je Bradara spriječila smjenu Puzigaće pozivanjem na vitalni nacionalni interes.

Ali bošnjačka politika ni tu neće stati. SDA, SBB, SDP, DF, NS, GS, BPS i čitav niz drugih stranaka nastavit će tražiti načine kako dovršiti ono što je u ratu započeo Alija Izetbegović – pokušavat će i dalje pretvarati FBiH u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom. I dalje će u taj poduhvat ulagati silnu energiju, dok istovremeno država srlja u ekonomsku katastrofu.

Da bar dio te energije u traženje dogovora, rješenje bi se našlo kroz nekoliko dana. No, Bošnjaci to neće uraditi sve dok im to ne „šapne“ netko iz međunarodne zajednice. Do tog će trenutka trajati bošnjački rušilački pohod na na državu BiH i njene institucije.

Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x