Published On: Sri, stu 28th, 2018

Zaklada Otvoreno društvo bježi iz Turske

Nakon niza zemalja koje su kritizirale ili zabranile rad Zaklade Otvoreno društvo Georga Sorosa, sada isto čini Turska.

Nakon navoda o vezama Soroseve zaklade i njezinih podružnica u Turskoj s organiziranjem masovnih prosvjeda s ciljem rušenja turske vlade, Ankara je odlučila da za Zakladu Otvoreno društvo nema mjesta u Turskoj.

Zaklada Otvoreno društvo je već letjela iz nekoliko zemalja zbog optužbi za poticanje društva na nerede i zbog podupiranja subverzivnih aktivnosti protiv “nepoćudnih” vlada. Nakon zemalja poput Rusije, Mađarske, te brojnih drugih, sada je na redu Turska.

Kako prenosi The Guardian, Soroseva zaklada se službeno povukla iz Turske, nakon što se utemeljitelja jedan od utemeljitelja turskog ogranka Otvorenog društva, Hakan Altinay, našao među 13 osoba zatočenih prije 10 dana.

Optuženi su za podršku oporbenom aktivistu Osmanu Kavali i pokušaj rušenja vlasti masovnim prosvjedima.

U svom govoru prošlog tjedna je turski predsjednik Erdogan povezao ova uhićenja sa Sorosem.

“Kavala, koji je financirao teroriste tijekom incidenta Gezi Parku, već je u zatvoru”, kazao je Erdogan na sastanku s predstavnicima lokalnih administracija.

Službeno je Soroseva organizacija objavila je svoju namjeru da se povuče iz Turske nakon istrage Ministarstva unutarnjih poslova o prosvjedima u Gezi Parku protiv vlade, koji su zemlju potresali 2013. godine.

Turska istraga je otkrila veze između Zakladu Otvoreno društvo i protagonista prosvjeda, nakon čega je uhićen Hakan Altinay, jedan od osnivača turskog ogranka Otvorenog društva. Kao što smo naveli, uz njega je uhićeno još  dvanaest članova organizacije.

Ove su osobe navodno podržale prethodno uhićenog Osmana Kavala, optužene su za i za organizaciju masovnih prosvjeda s ciljem rušenja vlade u Ankari 2013.

Nakon najnovijih uhićenja i završetka istrage u Turskoj, Zaklada Otvoreno društvo je izjavila je kako će prestati s radom u Turskoj. Soroseva zaklada je rekla kako se radi o neutemeljenim tvrdnjama u turskim medijima, što je onemogućilo organizaciji da nastavi s radom.

Prije nekoliko dana nakon je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan optužio američkog milijardera da pokušava podijeliti i uništiti narode.

“Kavala je financirao  teroriste tijekom incidenata Gezi Parku već je u zatvoru. A tko je iza njega? Poznati mađarski Židov Soros. To je čovjek koji pokušava podijeliti i uništiti narode. Ima toliko novaca i on ga troši na ovaj način”, rekao je Erdogan.

Soroseva zaklada je priopćila “kako se u novoj istrazi pokušavalo povezati Otvoreno društvo s prosvjedima u Gezi Parku i rekla da su ove tvrdnje nerealne”.

Međutim, The Guardian prenosi kako je iz sjedišta Zaklade Otvoreno društvo potvrđeno da će što prije provesti pravna likvidacija njezinih operacija u Turskoj, piše Logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare