Published On: Uto, lip 11th, 2013

BITNIJI SU INTERESI HYPO BANKE NEGO BH DJECE: Nametnuo diktaturu Platformijata, ali zakon o JMBG-u neće…

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) održao je rano jutros izvanrednu sjednicu na kojoj je razmatrao problematiku donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju na razini države, potvrdio je novinarima u Sarajevu visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko je pojasnio da je PIC zaključio da nadležne državne vlasti trebaju pod hitno pronaći rješenje za ovaj zakon na državnoj razini. To znači da visoki predstavnik neće sada iskoristi Bonske ovlasti i nametnuti zakon.

PIC je suglasan da je demokratsko i ustavno pravo svakog građanina da na miran i dostojanstven način izražava nezadovoljstvo, stavove i mišljenje.

– Neki političari su rekli da to nije dobro za državu, ali veleposlanici PIC-a imaju suprotno mišljenje – dodao je Inzko.

Drugi zaključak PIC-a ističe da svi trebju respektirati parlament i državne institucije.

– U Njemačkoj npr. ima zakonom određen prostor oko parlamenta gdje se ne smije demonstrirati i PIC smatra da bi bilo dobro da se takva opcija razmotri i primijeni i BiH– pojasnio je Inzko.

Također dodao je da je Daytonski mirovni sporazum vrlo jasan u pogledu mjesta održavanja sjednica Parlamentarne skupštine BiH, te da te sjednice moraju biti održavane u Sarajevu.

– Glavna poruka današnje sjednice je da domaće vlasti imaju odgovornost za donošenje zakona o JMB-u pogotovo sada kada to ljudi masovno traže – zaključio je Inzko.

Podsjetio je da su demonstranti u četvrtak navečer od njega tražili četiri stvari te da im je on obećao da će uraditi dvije: zakazati izvanrednu sjednicu PIC-a, a što je i uradio, te da će problem JMB-a biti rješavan na državnoj razini.

– Od mene su tražili i da osnujem fond za bolesnu djecu. Rekao sam i tada da ga ne mogu osnovati, ali da ću uplatiti sredstva za bolesnu djecu. Također tražili su i smanjenje plaća zastupnicima i Vijeću ministara BiH za 30 posto, ali to nije nešto o čemu odlučujem već parlament – zaključio je Inzko.