Published On: Čet, tra 29th, 2021

Zajednička sjednica Vlade RS i Srbije i početak gradnje HE “Buk Bijela”- 17. svibnja

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske biti održana 17. svibnja u Banja Luci, kao i da će tada biti postavljen kamen-temeljac za hidroelektranu “Buk Bijela”, a da će najvjerojatnije krajem srpnja konačno biti otvoren most “Bratoljub”, između Bratunca i Ljubovije.

Odgovarajući na zastupnička pitanja u Skupštini Srbije, Brnabić je rekla da je 17. svibanj dan kada se kreće konačno u realizaciju zajedničke hidroelektrane “Buk Bijela”.

Ona je dodala da se iskreno nada da će krajem srpnja ili u kolovozu konačno biti otvoren most “Bratoljub”, između Bratunca i Ljubovije, koji je Srbija sa svoje strane završila još 2017. godine i uložila znatnu sumu novca, kao i Republika Srpska za pretpristupne prometnice.

“Ali se čekalo na otvaranje garničnog prijelaza. To je prije nekih godinu dana obnovljeno i sada se na tome radi. To će značiti toliko mnogo za ljude za obje strane tog mosta. Tako da se nadam da ćemo i taj veliki poduhvat konačno završiti”, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da je postignut dogovor da 17. svibnja bude održana zajednička sjednica vlada Srbije i RS u Banjaluci.

“Pravili smo pauzu, nažalost, preko godinu dana, zbog virusa korona, ali, evo sada, kada se situacija malo smirila i stabilizirala, 17. svibnja ćemo ići u Banjaluku na zajedničku sjednicu dvije vlade”, dodala je ona.

Brnabić je rekla da će na toj sjednici ponovo biti pokrenuta dinamika oko mnogih tih projekata, posebno strateških, kao što je Zračna luka Trebinje.

“Mi 17. svibnja postavljamo kamen-temeljac za hidroelektranu “Buk Bijela”. I to je jedan strateški projekat do koga nam je mnogo stalo i na kojem smo mnogo radili, a koji će financirati Srbija”, dodala je Brnabić.

Ona je navela da je tu i autoput do Bijeljine, napomenuvši da Srbija već radi na pravcu Kuzmin – Sremska Rača, te da će financirati kompletnu trasu tog puta do Bijeljine.

“Zračna luka Trebinje je izuzetno važan strateški projekat, nadam se da ćemo krenuti u izgradnju sljedeće godine. Tu smo mi već odvojili znatna sredstva za eksproprijaciju. To je aerodrom koji će biti u stopostotnom vlasništvu Srbije, ali će mnogo značiti ne samo za RS, nego i za čitavu BiH”, rekla je ona.

Dodala je i da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuli još jednu važnu temu, a to je otvaranje pograničnih industrijskih zona.

“To je jedna od važnih tema za narednu zajedničku sjednicu vlada, a onda i konkretni projekti i podrška za četiri općine Dubica, Kostajnica, Drvar i Nevesinje. Tako da 17. svibnja ponovo smo tamo i razgovaramo konkretno što možemo uraditi”, dodala je ona.

Brnabić je podsjetila da je na inicijativu Vučića i Dodika ustanovljen i “novi zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. rujan, koji se obilježava već dvije godine kao podsjetnik na datum kada je 1917. godine probijen Solunski front”.

Ona je naglasila da su svi projekti Srbije za srpski narod dio nečeg većeg, zajedništva između “ne samo Srbije i RS, nego i srpskog naroda, gdje god živio u regiji ili širom svijeta”, te dodala da je ponosna na sve što je urađeno./Srna/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>