Published On: Čet, ruj 30th, 2021
#3rd |

Zaiskrilo oko spornog zapošljavanja u širokobriješkoj školi

Vijećnik HRS-a u Gradskom vijeću Širokoga Brijega Dalibor Ravić tražio je tijekom 9. sjednice v.d. ravnatelja Druge osnovne škole da pojasni kako je trećerangirana kandidatkinja s liste primljena na mjesto nastavnice.

Mislim da nema potrebe sada ovdje držati tečaj o osposobljavanju za prijem itd. Procedura je propisana, imamo Zakon o radu, Pravilnik o radu, kriterije o prijemu, izvrši se bodovanje i nakon toga odluku donosi školski odbor odnosno povjerenstvo, kazao je v.d. ravnatelja Druge osnovne škole Miljenko Galić dodavši da Pravilnik ima veliki nedostatak.

U ovom slučaju, prvo što treba uočiti da Pravilnik koji je na snazi ima jedan ogroman nedostatak. A to je da se istom kandidatu boduje i vrijeme čekanja i radno iskustvo. Ne može istovremeno i jedno i drugo. Drugi razlog je da osoba koja je na trećoj poziciji nije bila u stalnom radnom odnosu, nije ni u kakvom radnom odnosu i traži zaposlenje, a oni koji su bili prije, a imali su više bodova, imali su stalni radni odnos i zaposlenje, objasnio je ravnatelj Galić.

To je bio razlog ljudima da kažu da primamo onoga tko nema posao, a traži ga, a ne da mijenja posao za drugi posao. Kratko i jasno, zaključio je Galić.

Odgovore na ovo pitanje zatražio je i vijećnik Kristijan Crnjac (HSP dr. Ante Starčević – HSP BiH) koji se dotaknuo i činjenice da je Miljenko Galić već dugi niz godina vršitelj dužnosti ravnatelja, a po navodima Crnjca to može biti samo godinu dana.

Ovo što smo sad čuli – to se može snimiti jedan dugometražni crtani film, kazao je na početku Crnjac te nastavio:

Trebalo bi neki red imati, a toga nema. Za informatiku je uvjet geografija i matematika, to nema nikakvog pokrića. To je laž, to nije istina. Nemate nikakvo pokriće za ovo. Bitno je stranački, bitno je partijski…, zaključio je Crnjac.

Još jednom je za govornicu izašao prozvani v.d. ravnatelja Galić.

Mene ne interesiraju vaše političke razmirice, zahtjevi, želje, težnje i ostalo – to ne spada u opis mog radnog mjesta. Ja sam rukovoditelj jedne škole i trudit ću se da ona funkcionira na najbolji mogući način. Svaka škola prvo podnosi zahtjev Ministarstvu i Vladi i traži suglasnost. Za to (op.a. natječaj za zapošljavanje nastavnika povijesti) sam dobio suglasnost i to sam raspisao. Tražio sam ono što su potrebe škole. Ne možete govoriti o namještanju, zaključio je v.d. ravnatelja Druge osnovne škole Široki Brijeg Miljenko Galić.

Izvješće o radu Druge osnovne škole za školsku godinu 2020./2021. usvojeno je uz jedan glas protiv i jedan suzdržan.

Podsjećamo, 13. rujna u pismu kojeg potpisuju ”nastavnici” ukazano je na, kako su naveli, nezakonito zapošljavanje putem natječaja.

Kako tvrde u pismu, u mjesecu kolovozu ove godine raspisan je natječaj za prijem djelatnika u kojem je više dvopredmetnih natječaja, iako je natječaj samo za jedan predmet.

Tako se npr., za učitelja informatike tražio smjer geografija i informatika. Da je osoba kojoj je ovo namješteno završila tečaj šivanja vjerojatno bi i to stajalo u uvjetima za učitelja informatike. Iako su sve posložili kako im odgovara te je samo falilo ime i prezime osoba kojima se ovo namješta, na natječaj za učitelja povijesti za koji je tražen smjer povijest i geografija – prijavile su se čak dvije osobe koje su nakon bodovanja imale skoro 40 bodova više od trećerangirane kandidatkinje, navedeno je u pismu.

No, na kraju je odlukom Povjerenstva škole odlučeno da se primi kandidatkinja koja je imala 56 bodova, u odnosu na prve dvije kandidatkinje koje su imali po 93.20 i 91.60 bodova.

U Povjerenstvo škole su gradonačelnik Miro Kraljević, ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH Vilson Crnjac te predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području Grada Širokog Brijega Pero Kožul.

Tako je mlada dama koja se javno hvalila kako se upisala u HDZ i da joj je gradonačelnik obećao posao postala učiteljicom povijesti, napisali su tada ogorčeni nastavnici, izražavajući nadu da će ‘pravosudne institucije konačno početi kažnjavati ovakve sramotne i nezakonite postupke, te da će ministri konačno postupati po zakonu, a ne po naredbama lokalnih šerifa.

 

0 0 glasovi
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x