Published On: Čet, stu 24th, 2016

Zaiskrilo između bivšeg i sadašnjeg voditelja reforme školstva

HRT-ovo ‘Otvoreno’ o aktualnim pitanjima u školstvu zasjenio je verbalni konflikt bivšeg voditelja kurikularne reforme Borisa Jokića, i njegovog nasljednika Matka Glunčića, koji je Jokića optužio za pretjeranu žurbu pri izradi reforme. Jokić je Glunčiću uzvratio da – laže.
Voditelj Povjerenstva za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Matko Glunčić kazao je kako se nešto što je trebalo trajati dvije godine ‘stislo’ u šest mjeseci. Zbog toga je došlo do niza propusta. Jednostavno se pokušalo na brzake napraviti dokument od 4 tisuće stranica koji nije sustavno napravljen. Glunčić je dodao kako nije napravljen projekt, a bez njega ne može se tražiti novac od Europske komisije. Bivši voditelj ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu Boris Jokić nazvao je te izjave lažnima. To nije istina. Javno govorite stvari koje nisu istinite.
Uz njih dvojicu, u emisiji su o temama duga prosvjetarima i stanju u hrvatskom obrazovnom sustavu razgovarali predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, te učiteljica u OŠ Bukovac Damira Črep Gavrilović.
‘S prvim danom ove godine osnovica plaće za liječnike, medicinske sestre, socijalne radnike, djelatnike u kulturi, sveučilišne profesore i osnovnoškolske i srednjoškolske nastavnike. Takav je ugovor s njima sklopila Vlada pod uvjetom da BDP dva kvartala za redom bude rastao dva posto što se ove godine dogodilo. To je 180 tisuća radnika. To je negdje oko petstotinjak kuna mjesečno. U 10 mjeseci to je 5 tisuća kuna’, kazao je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić. Po pitanju sutrašnjeg pregovora Vlade i sindikata rekao je kako do pregovora ne treba ni doći, jer se pregovori vode oko nečeg što će se dogoditi u budućnosti, a ne nečeg što je već dogovoreno. Pregovarački odbori mogu sa sindikatima pregovarati pro futuro, dakle o budućnosti, znači o plaćama u 2017., 2018., 2019… Na sudu je da na neki način se očituje je li ovaj sporazum utemeljen ili nije, ako je utemeljen onda je nastao dug, a ako je nastao dug on se mora platiti. Znači, o tome nema razgovora.
Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić sutra će u ime Vlade predsjedavati pregovorima. Večeras je kazao kako je Vlada svjesna situacije. ‘Svi smo svjesni ugovora iz 2006. i dopuna iz 2009 i 2011. U tom kontekstu ne spori se da sporazum o osnovici plaće stoji. Međutim, moramo uzeti u obzir cijelu ekonomsku situaciju Republike Hrvatske. Okrivio je bivše Vlade da su imale priliku napraviti reviziju tog ugovora jer država sada nema novaca za isplatu plaća po dogovoru. Ako me pitate imamo li novca odjednom isplatiti nažalost to nije moguće. No neko rješenje ćemo sutra ponuditi’, rekao je ministar.
tportal.hr