Published On: Pet, stu 6th, 2015

ZAHVALJUJUĆI UPRAVO NJEMU: ASHDOWN "BiH se nalazi na najopasnijem raskrižju"

Međunarodna zajednica izgleda kao da je izgubila volju, a bh. političari kao da su napustili svoju viziju, a to je smrtonosna kombinacija, smatra Ashdown.

Upravo je Ashdown, kao bivši visoki predstavnik bio jedan od glavnih podupiratelja centralističke i unitarističke politike Sarajeva i povodom 20te godišnjice Daytona opet se bahato i nadobudno stavio u vjernog prijatelja i partnera BiH, sa ogromnom željom da nam pomogne uz koji destruktivni komentar na aktualno stanje. Napredak o kojem Ashdown govori i nije ništa drugo nego sustavno i konstantno jačanje političkog, medijskog i institucionalnog Sarajeva koji je na svaki mogući način uz nekad njegovu svesrednu pomoć učinilo sve što je bilo u njihovoj moći i nadmoći da Hrvate u BiH marginalizira i na taj način BiH kao višenacionalnu državu destabilizira.
 
Iako je Bosna i Hercegovina postigla izuzetan napredak u prvim godinama od Daytona, posljednjih 10 godina zabilježen je zastoj, kazao je danas bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown obraćajući se na konferenciji o temi “20 godina provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma: izazovi i perspektive”.
Pojasnio je da je najveći napredak u BiH postignut tijekom prvih 10 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, kada je BiH bila primjer izgradnje mira i integracije u poslijeratnom razdoblju.
– Nijedna zemlja u povijesti nije postigla takav napredak u tako kratkom vremenu nakon rata – podsjetio je, dodajući da ipak tijekom posljednje dekade BiH ide unazad, te da razdoblje od 2006. do danas obilježavaju opstrukcije i propuštene prilike.
On smatra da su proces dezintegracije izazvali bh. političari koji sada sve svoje napore ulažu u enitetske politike, a ne na državnu razinu.
– Međunarodna zajednica izgleda kao da je izgubila volju, a bh. političari kao da su napustili svoju viziju, a to je smrtonosna kombinacija, smatra Ashdown.
Zapitao se gdje je sada nova generacija koja bi “trebala uzeti stvari u svoje ruke”, te gdje su oni koji bi se trebali boriti za stvaranje bolje budućnosti za BiH, a ne nastojati da održe tenzije nastale prije 20 godina. Ocijenio je da se BiH i svi njeni građani zbog svega toga sada nalaze na najopasnijem raskrižju.
Iskoristio je ovaj događaj kojim se obilježava 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma da uputi poruke europskim i institucijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), međunarodnoj zajednici, glavnim europskim gradovima, bh. političarima, te mladima u BiH.
U ovim porukama istaknuo je da se više ne može ići linijom manjeg otpora, da se međunarodna zajednica mora probuditi, a Washington, koji je kreator Daytonskog sporazuma, sada ne smije dozvoliti njegovo ugrožavanje i treba preuzeti vodeću ulogu.
Bh. političarima je poručio da trebaju pronaći hrabrosti da iza sebe ostave ratne ciljeve, ili da se, ukoliko to nisu u mogućnosti, sklone u stranu i puste nekog drugog da to uradi, prenosi Fena.
Kao posljednju, uputio je poruku mladima da je ovo njihova država i da drugu nemaju, jer, kako je rekao, ukoliko se BiH ne uspije izboriti s izazovima, to neće biti dobro ni za njih, ni za živote njihove djece.
– Jedina budućnost koju imate, nalazi se ovdje. Vrijeme je da se uključite. Jedini koji mogu nešto da promijene, ste vi, poruka je Ashdowna. Svoje obraćanje završio je pozitivnijim tonom, kazavši da još uvijek vjeruje u budućnost ove zemlje koja obiluje ljepotom i hrabrim ljudima.
– Nije sve izgubljeno. Ti snovi od prije 10 godina mogu se vratiti. U BiH sada ima novih stranaka, mladih ljudi koji žele promijeniti stvari na bolje, zaključio je bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.
Šalje Ashdown kao svjetski poznati humanist i mirotvorac poruke mladima, licemjerno se pošprdavajući kako je ovo njihova država i da drugu nemaju. Upravo tako, njihova državu koji im je Ashdown zajedno sa sarajevskim centralistima na svaki mogući način ogadio – i politički, društveno, medijski, kulturološki i emotivno.
Isti taj Ashdown danas, 2015., “upada” u prostor bh. društava kao veliki poznavatelj bh. prilika što on nikad nije bio budući da je gledao samo od Rajlovca do Čengić vile, miroljubivo i dobronamjerno savjetuje, sugerira, poručuje, priželjkuje, nada se i upućuje.
Da postoji neko dokumentarističko  prozno djelo kojim bi se pratio dvadesetogodišnji politički raspad BiH, Ashdown bi zasigurno bio prvi na popisu međunarodnih destruktivnih aktera.
Osim toga, nadamo se kako će jednog dana biti i objavljena politička biografija Ashdowna: Paddy Ashdown – čovjek koji je uništio BiH, a priprosti Valentin Inzko će biti ljubomoran pa ćemo i njemu pisati.
Kad Ashdown govori o  “novim strankama”, misli zapravo na nove-stare bošnjačke nacionaliste,  Komšića i drugove koji bi u novim odorama provodili “stare” politike. Vraća se Ashdown miljenicima i vraćaju se oni njemu. Kada misli na mlade ljude u politici s ponosom poručuje – da, Reuf Bajrović je taj divni dečko koji će vas izvući iz krize. Hoće, dašta će, kao i Ashdown nekad.
Bezobrazno drsko i podlo uputio je poruku političarima da se ne vraćaju na ostvarenja ratnih ciljeva – očito je zaboravio čije je to proratne težnje podupirao i zalagao se za njih. I upravo danas bh. političari imaju bolju viziju nego ikad – nakon preživljene Platforme i Alijanse BIH ima mogućnost i šansu biti država ravnopravnih naroda i građana ali kao takva ni Ashdownu ni Inzku nije potrebna. Upravo to neizravno upućivanje javnosti na političku krizu i nestabilnost je ono što Ashodwnu i danas treba – nešto kao dio života, komadić tijela, nekakava psiho- terapija. Ashdownu je sa kompletnom međunarodnom svitom iz OHR-a zadovoljan samo političkim ambijentom koji je rušilački, destruktivan i devijantan – ambijentom koji drugom i trećem naroda bira političke predstavnike u vlasti. Kao pravi pacifist i kozmoplit, liberal kakvog nema, uman čovjek, Ashdown i nakon završetka mandata u BiH vidi šansu  da se još koji put pokaže kao uspješan i beskompromisan diktator i kontrolor centralističkih i unitarističkih letova.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare