Published On: Pet, ožu 20th, 2015

ANALIZA SLOVENSKOG “DELA”: BiH je kolijevka Hrvata i moguće ju je urediti kao decentraliziranu i federaliziranu zemlju

Slovenski dnevni list Delo iscrpno je analizirao zahtijeve Hrvatskog narodnog sabora i istupe predsjednice republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Bosna i Hercegovina je za Hrvatsku  važan susjed, piše slovenski dnevnik Delo  i dodaje da Hrvati, Bosnu i Hercegovinu,  smatraju “kolijevkom hrvatstva”.

“Ipak, Hrvata u BiH je sve manje, a želje za formiranje Trećeg entiteta, koji bi bio ravnopravan sa srpskim i bošnjačkim su sve veće.” piše list.

Delo opširno analizira zahtjeve Hrvatskog narodnog sabora iz Mostara i istup Predsjednice Hrvatske tokom njene posjete u BiH, koja je “malo smirila napetosti oko tog pitanja, ali je sebi otvorila novi front i to s predsjednikom HDZa Tomislavom Karamarkom.”

List navodi da je novu BiH “po njegovom uvjerenju moguće vidjeti kao decentraliziranu , pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica sa jednakim pravima i odgovornostima.”

Delo smatra da je ova njegova poruka drugačija od one , koju je u Sarajevu uputila Kolinda Grabar Kitarović , kada je stavila do znanja da će se zalagati za politiku EU i SAD prema BiH.

SDP i DF su kritizirali istup hrvatske predsjednice  nazivajući ga miješanjem u unutarnje stvari, dok je Milorad Dodik u Banjoj Luci ocijenio da su nastojanja za formiranje trećeg entiteta prirodna.

 

poskok.info