Published On: Čet, ožu. 23rd, 2017

“Zahtjev za smjenu Pendeš i zamjenika je nebulozan i na tragu političke krize”

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas zahtjev za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čiji su podnositelji zastupnici Demokratske fronte i SDP-a BiH.

Njihov zahtjev se odnosi na iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na način da se glasuje o smjeni ministrice obrane BiH Marine Pendeš kao i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića.

Zastupnik Željko Komšić (Demokratska fronta) je, obrazlažući ovaj zahtjev, kazao da su Pendeš, Jusić i Jerinić „protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i sudjelovanje dijela OSBiH 9. siječnja ove godine na ceremoniji u Banjoj Luci, koju je organizirala Vlada entiteta Republika Srpska, obilježavajući 9. siječanj kao dan entiteta RS, a koji je Ustavni Sud BiH utvrdio kao neustavan”.

Dodao je da su ministrica i njeni zamjenici prekoračili granice svog službenog ovlaštenja kada su suprotno Zakonu o obrani BiH i Zakonu o službi u OSBiH naredili i dozvolili upotrebu dijela OSBiH po zahtjevu jednog člana Predsjedništva BiH.

Time su, naveo je Komšić, navedeni dužnosnici dozvolili nezakonitu upotrebu jedinica OSBiH i propustili da izvrše svoju službenu dužnost po kojoj mogu dozvoliti upotrebu OSBiH samo po ovlaštenju Predsjedništva BiH.

Klub zastupnika SBB je zatražio da se glasuje odvojeno o smjeni ministrice i njenih zamjenika, a ne „u paketu”.

Zastupnik Damir Arnaut (SBBBiH) je podsjetio da je ta stranka 11. sijječnja ove godine  službeno uputila zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da pokrene postupak smjene zamjenika ministra obrane Seada Jusića koji je na prijedlog SBBBiH i imenovan na tu poziciju.

– Nama je nejasno i nadasve neprihvatljivo da predsjedavajući Vijeća ministara gotovo dva i pol mjeseca nije, koliko je nama poznato, poduzeo ništa o ovom pitanju – kazao je Arnaut.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDPBiH Mirsad Mešić je rekao da ta stranka nije zadovoljna aktivnostima Ministarstva obrane, ministrice i njenih zamjenika, a direktan povod je naveden u zahtjevu za njihovu smjenu.

– Ono čime nismo zadovoljni je angažman ministrice koja je, iako je bila na godišnjem odmoru, podržala aktivnosti svog zamjenika i dovela BiH u veoma teške probleme zbog čega smatramo da nije kvalificirana da nastavi voditi Ministarstvo obrane – istaknuo je Mešić.

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević je dodala da je pažljivo pročitala obrazloženje zahtjeva za smjenu i da ne vidi ništa „izuzev jeftinog populizma”.

– Ministrica Marina Pendeš i njeni zamjenici nisu ništa naredili i dozvolili, jer im zakon ne daje takva ovlaštenja. Naredio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. I za upotrebu počasne jedinice, tako zakoni kažu, nije mu bila potrebna odluka Predsjedništva BiH – ustvrdila je Pandurević.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDPBiH Mirsad Mešić je, reagirajući na diskusiju zastupnice Pandurević, kazao da je ona dobro citirala propise koji uređuju upotrebu počasne jedinice, prenijela je Fena.

– Međutim, ovdje se radi o nezakonitoj i neustavnoj upotrebi Oružanih snaga, dijela Oružanih snaga, brigade koja sjedište ima u RS-u. To nije počasna jedinica. Počasna jedinica je s posebnim uniformama, oznakama i funkcijama koje se zovu za odavanje počasti državnicima itd. – napomenuo je Mešić.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma državnog parlamenta Mladen Bosić (SDS) je kazao da zastupnici SDS-a neće podržati ovu inicijativu, s ovakvim povodom i ovakvim razlozima koji su navedeni.

– Smatramo da je Mladen Ivanić imao pravo tražiti i dobio je ono što je tražio. Pa čak i da je suprotno, nećemo podržati zato što se iza ove inicijative, jasno je, krije namjera, da se u javnosti prikupi koji politički bod za predlagače ove inicijative – smatra Bosić.

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da zastupnici te stranke neće podržati zahtjev za smjenu ministrice Pendeš i njenih zamjenika.

– Imamo ovakve zahtjeve koji su nebulozni i na tragu su, doista, stvaranja jedne političke krize, ne znam zbog čega, ali potrudit ću se da saznam. Čini mi se da je to jedna šira akcija takozvane ljevice koja postaje sve ekstremnija i radikalnija, ali znat ćemo mi njima odgovoriti. Samo ako nastave ovako imat ćemo odgovor na ono što oni rade svih ovih dana na razini BiH – kazao je Lovrinović.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Amir Fazlić je kazao da nije sporan prijedlog SBBBiH da se razdvoji glasovanje o smjeni ministrice i njenih zamjenika, ali je zatražio polusatnu pauzu po okončanju rasprave.

Na kraju zastupničke rasprave u Zastupničkom domu se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Istaknuo je da kada se govori o zahtjevu SBBBiH za pokretanje postupka smjene zamjenika ministra obrane BiH Seada Jusića u tom zahtjevu je navedeno da se traži njegova smjena jer je poduzeo određene poteze vezano za sudjelovanje pripadnika OSBiH na manifestacijama povodom obilježavanja praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, bez konzultacija sa svim članovima Predsjedništva BiH.

– No u brojnim izjavama poslije ovoga koje je dao Jusić, a i ministrica Marina Pendeš, oni su uvijek vrlo jasno naglašavali da nisu prekršene zakonske procedure i da je sve urađeno u skladu sa zakonskim procedurama, barem kada je u pitanju rukovodstvo, dakle ministar i zamjenici ministra obrane BiH – kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, da ne bi bazirali svoje stavove samo na takvim izjavama, on čeka izvještaj koji je Ministarsvo obrane BiH učinilo.

– On je proslijeđen Predsjedništvu, odnosno rade se još dodatne analize. Vrlo je interesantno da se u ovako dugoj raspravi nitko nije osvrnuo na to iako svi znamo da MOBiH radi izvještaj u kojem će se jasno očitovati o novadima da su i ministar ili zamjenici ministra prekršili zakonske procedure u vezi  s angažmanom OSBiH, konzultacija s Predsjedništvom ili bilo kojeg drugog postupka koje predviđa Zakon o OSBiH  – naveo je Zvizdić.

Istaknuo je da još nema taj izvještaj koji, zbog nadležnosti, prvo ide ka Predsjedništvu BiH.

– Kada ga dobijem i ako u njemu bude vrlo jasno naznačeno, argumentirano dokazano da je zamjenik Jusić prekršio bilo koju zakonsku proceduru unutar nadležnosti funkcije koju on obavlja, neću imati nijedan razlog a da ne pokrenem, u skladu sa zakonom i mojom nadležnostima i stavim u funkciju zahtjev za pokretanje smjene zamjenika ministra Seada Jusića – istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nakon Zvizdićevog obraćanja, na traženje Kluba zastupnika SDA, dana je pauza od 15 minuta nakon koje će se zastupnici izjasniti o zahtjevu za smjenu ministrice obrane i njenih zamjenika.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer