Published On: Pet, ruj 18th, 2020

ZAHTJEV ZA POMJERANJE TABLE: Hrvatska tvrdi kako je BiH ušla čak 90 metara u njen teritorij

Hrvatske službe su uvidjele da je Bosna i Hercegovina, kako oni kažu, vjerovatno greškom, postavila obavijesnu tablu s upozorenjem na blizinu granice 90 metara unutar hrvatskog državnog područja.

Obavijesna ploča s upozorenjem na blizinu granice se nalazi na području naselja Šiljkovača, u hrvatskoj općini Cetingrad.

“Izvidom ove lokacije i geodetskom provjerom nadležnih hrvatskih službi utvrđeno je da je obavijesna ploča postavljena 90 metara unutar hrvatskog državnoga područja (tik uz hrvatsku obavijesnu ploču o blizini granice), uzimajući pri tome u obzir crtu državne granice RH i BiH utvrđenu prema Ugovoru o državnoj granici iz 1999. godine”, stoji u dopisu Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske Ambasadi BiH u toj državi.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vjeruje kako je u ovom slučaju došlo do nenamjerne pogreške bh. službe koja se može i treba lako ispraviti te poziva bh. stranu da uz prethodni dogovor i najavu hrvatskoj granici bez odlaganja ukloni navedenu obavijesnu ploču odnosno premjesti je na odgovarajuću lokaciju unutar državnog područja BiH, prenosi Klix.