Srijeda, 17 srpnja, 2024

ZAHTJEV OBITELJI Tužiteljstvo BiH mora procesuirati ubojstvo generala Vlade Šantića

Must Read


“Smatram odgovornim Atifa Dudakovića i Hamdiju Abdića Tigra. Međutim, sada je red na institucijama, na sudu da završe svoj posao koji je trebao biti završen prije 21 godinu”, rekao je jučer Duje Šantić

“Moja obitelj zaslužuje istinu, pravdu i smiraj, procesuiranje ratnog zločina…”, tako je započeo obraćanje javnosti Duje Šantić 21 godinu nakon ubojstva njegova oca, zapovjednika HVO-a u Bihaćkoj regiji generala Vlade Šantića, koje se sustavno godinama zataškava kako bi se prikrila uloga visokih časnika Armije BiH generala Atifa Dudakovića i njegova prvog suradnika Hamdije Abdića Tigra u ovome ratnom zločinu, piše Večernji list BiH. Sin Duje, zajedno s obitelji, godinama osluškuje informacije, dojave, čeka na rezultate istrage zločina koji je najprije okvalificiran kao ratni zločin, a zatim je “promijenjena” odluka te je ubojstvo okarakterizirano kao civilni zločin premda je general Šantić 8. ožujka otet iz zapovjedništva HVO-a po nalogu generala Armije BiH Dudakovića te pretučen u nekoliko navrata i doveden u hotel Sedra, odakle mu se gubi svaki trag.

Politički vrh štiti ubojice

U posljednjoj istrazi otkrivene su lokacije gdje je general pretučen jer su pronađeni tragovi njegove krvi. Dvije istrage koje su vođene, pa čak i naknadno uključivanje Federalne uprave policije (FUP), samo su dodatno razvodnile činjenice. 
“Smatram odgovornim Atifa Dudakovića i Hamdiju Abdića Tigra. Međutim, sada je red na institucijama, na sudu da završe svoj posao koji je trebao biti završen prije 21 godinu. Mislim da nije u redu da se ovaj slučaj vodi pred Županijskim sudom u Bihaću, nego se treba voditi na državnoj razini, a istragu preuzeti državno Tužiteljstvo”, rekao je jučer Duje Šantić najavljujući održavanja mirnoga skupa u Mostaru na godišnjicu generalova nestanka. Obitelji Šantić su u više navrata upućivane lažne dojave, pa čak i slučaj s otkrivanjem bačve nije rezultirao s pronalaskom njegovih posmrtnih ostataka, što je upućivalo na prikrivanje dokaza. 
“Politički vrh štiti ubojice moga oca. Nakon 21 godinu ništa ne se zna o sudbini hrvatskog generala.

Meni i svekolikoj javnosti nikako nije jasno zašto se kada je pokrenuta istraga slučaj tretirao kao ratni zločin, no da bi iz Federalne uprave policije dobili ‘zeleno svjetlo’ da stvari dovedu do kraja slučaj je prekvalificiran u civilno ubojstvo. To nema nikakve logike. Vlado Šantić je bio general HVO-a, otet je i ubijen dok je trajao rat”, dodao je Duje Šantić.

Konačno ga riješite

Antonio Zelenika iz Udruge maloljetnih branitelja HVO-a istaknuo je kako je ova organizacija podržala obitelj Šantić kako ovaj slučaj ne bi bio zaboravljen. 
“Nitko nije ništa radio 20 godina i zbog toga smo podržali obitelj Šantić da se ovaj slučaj ne zaboravi. U pitanju je mirni prosvjed i svi su dobrodošli ispred spomenika HVO-a čiji je Šantić bio general”, rekao je Zelenika. Predsjednik Udruge maloljetnih branitelja HVO-a Branko Matošin pozvao je na mirni prosvjed. “Ovim skupom želimo poslati poruku javnosti, a napose institucijama da se ovaj slučaj konačno riješi. Ovaj skup nema nikakve političke epitete”, naveo je Matošin.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -