Published On: Pon, lis. 9th, 2017

ZAHLAĐENJE: Turska i SAD službeno obustavile izdavanje viza

Posljednji događaji su primorali vladu SAD da preispita predanost Turske očuvanju sigurnosti osoblja američkih misija – navedeno je u saopćenju ambasade u Ankari.

Američka ambasada u Turskoj, a potom i turska ambasada u SAD obustavile su izdavanje viza za svoje državljane koji putuju u SAD ili Tursku, javlja Reuters.

Do ovakvih mjera je došlo nakon što je u Turskoj uhapšen uposlenik američkog konzulata što je dodatno zakompliciralo odnose država koje su saveznici u NATO-u.

Prošle sedmice, uposlenik američkog konzulata u Istanbulu je uhapšen pod optužbama da je vezan za klerika Fetullaha Gulena kojeg Ankara sumnjiči da je iz SAD-u organizirao puč u Turskoj prošle godine. Washington je taj potez ocijeni neosnovanim.

– Posljednji događaji su primorali vladu SAD da preispita predanost Turske očuvanju sigurnosti osoblja američkih misija – navedeno je u saopćenju ambasade u Ankari.

Donesena je odluka da se obustavi izdavanje svih neimigrantskih viza u svim diplomatskim predstavništvima SAD u Turskoj. Isti korak je poduzela odmah i Turska izdajući gotovo identično saopćenje u kojem su samo zamijenjena imena država.

Turska državna agencija Anadolija je objavila da je uhapšen turski državljanin pod optužbama za pokušaj špijunaže s namjerom nanošenja štete ustavnom poretku.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer