Published On: Pet, ruj 3rd, 2021

ZAHAROVA: Schmidt se ne može smatrati visokim predstavnikom, Rusija podržava jednakopravnost konstitutivnih naroda

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova govorila je o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i stanju u Upravnom vijeću za implementaciju mira (PIC).

“U više smo navrata naglašavali da su naše kolege u Upravnom odboru Vijeća za provođenje Sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini ranije odbacili kompromisno rješenje koje su predložili Moskva i Peking, a čiji je cilj bio osiguranje neophodnog međunarodno-pravnog legitimiteta visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te su se odlučili za ‘imenovanje’ bez presedana njemačkog kandidata Christiana Schmidta, zaobilazeći Vijeće sigurnosti UN-a i u odsustvu konsenzusa po ovom pitanju kako unutar međunarodne zajednice, tako i među samim bosanskohercegovačkim stranama. Nažalost, Balkan nije imao sreće u tom smislu koliko često zapadne zemlje ignorišu odluke i mehanizme Vijeća sigurnosti UN-a”, rekla je.

Zaharova je naglasila da se bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a – Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom.

“Ovaj naš stav nije doživio nikakvih promjena. Njegovo djelovanje u ovom svojstvu je, posebno uz upotrebu ‘izvanrednog instrumentarija’ (tzv. bonska ovlašćenja), nelegitimno, stvara opasnost od negativnih posljedica za postkonfliktnu stabilizaciju u Bosni i Hercegovini, sposobno je potkopati sve postignuto u ovom smjeru za četvrt stoljeća, proturječi načelima Dejtonskog sporazuma i ugrožava njihovu primjenu”, dodala je.

Zaharova je rekla da kao država garant Mirovnog sporazuma za BiH i članica Upravnog odbora, Ruska Federacija potvrđuje svoju neupitnu podršku temeljnim načelima ovog ključnog međunarodno-pravnog dokumenta za osiguranje mira i stabilnosti na Balkanu, a to je jednakost tri konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dijalog, kompromis i konsenzus među njima.

“Vanjski protektorat nad suverenom i nezavisnom Bosnom i Hercegovinom u obliku visokog predstavnika odavno je nadživio svoju korist. Ovaj stav nam nije od jučer. Ova institucija se pretvorila od mehanizma za rješavanje problema do izvora problema. Sudbinu zemlje trebaju određivati isključivo njeni narodi, bez uplitanja i učenja izvana. Kao i do sada, spremni smo za konstruktivnu suradnju sa svim zainteresiranim stranama kako bismo unaprijedili pozitivnu agendu za Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na dejtonskim principima”, zaključila je Zaharova./HMS/

guest
nije obvezno
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x