Published On: Fri, Sep 18th, 2015

ZAGUŽVALO: Slovenija šalje vojsku na granicu s Hrvatskom!

Slovensko vijeće za nacionalnu sigurnost suglasilo se u petak s jačanjem sigurnosnih mjera na granici s Hrvatskom i aktiviranjem dijela vojske, ali u prvom redu na poslovima logistike, objavila je Slovenska televizija pozivajući se na neslužbene informacije.
Sjednici vijeća za obranuu i sigurnost nazoči i vođa oporbe Janez Janša koji je pred početak sastanka rekao da Slovenija mora primjenjivati europsku regulativu, ali i slovenske zakone na granici, a izjavu je pred početak sastanka dao i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, rekavši da današnje izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića nisu dobre i da bi dvije zemlje po pitanju izbjeglica morale surađivati.
Većina slovenskih stranaka u Sloveniji zalaže se za tretiranje migranata kao sigurnosnog pitanja koje može imati teške gospodarske posljedice, ali ima mnogo medijskih komentara koji upozoravaju da je vlada trebala pokazati humaniji odnos prema izbjeglicama.
Najveći dio migranata koji su u petak ilegalno ušli u Sloveniju uhvaćen je i smješten na područje Brežica, gdje se formira logor pod šatorima, a dio ih je prevezen u Postojnu, u centar za strance koji čekaju izručenje svojim ili trećim zemljama.
Pahor: Slovenija mora reagirati sama
O izbjegličkom problemu popodne je s ministricom obrane Andreja Katič govorio predsjednik Slovenije Borut Pahor, te nakon toga rekao da je Slovenija u sadašnjoj krizi morati djelovati sama, pri čemu je na ispitu čovjekoljublja, ali i da reagira pametno i s dobrim prosuđivanjem.
Od slovenskih stranaka koje su za blaže postupanje prema izbjeglicama izdvaja se parlamentarna skupina Udružena ljevica (ZL) sa samo 6 zastupnika u parlamentu koja je od vlade zatražila prekid režima strogo kontrolirane granice i otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice.
Slovenska policija je objavila da država ne bi mogla izdržati pritisak ako bi se broj migranata u Sloveniji idućih dana povećao na oko 5.000, te da je i s ovim brojem koji su sada u Sloveniji velik problem smještaj jer će veći dio biti smješten pod šatorima.
Slovenski mediji objavili su da je slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec u četvrtak na razgovor pozvao hrvatsku veleposlanicu u Sloveniji Vesnu Terzić, te izrazio stajalište premijera Cerara o koridorima za izbjeglice protiv kojih je već više puta prosvjedovao i naveo da o njima nije bilo razgovora s hrvatskom stranom./Hina/HMS/