Published On: Wed, Jun 28th, 2017

Zagrepčani podržavaju promjenu imena Trga maršala Tita

PROBLEM broj jedan u Hrvatskoj, ako je suditi po brojnim reakcijama u javnosti, je promjena naziva Trga maršala Tita. Oko te teme se već godinama vode polemike i organiziraju prosvjedi, a uskoro bi spomenuti trg nakon 71 godinu opet trebao promijeniti ime.

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odustao je od najavljenog referenduma na kojem su se građani trebali izjasniti jesu li za promjenu imena ovog trga. Umjesto toga je najavio da će Gradskoj skupštini predložiti promjenu imena u redovnoj proceduri.

“Moj prijedlog će biti da se ovaj trg zove Trg Republike Hrvatske”, rekao je Bandić prije dva dana.

Najavom promjene imena tog trga, Bandić je ispunio osnovni preduvjet koji su mu za sastavljanje nove većine u Gradskoj skupštini postavili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Tako će Trg maršala Tita, koji je taj naziv nosio od 1946. godine, po osmi put promijeniti naziv. Prije sadašnjeg imena kratko se zvao Kazališni trg, a u 139 godina ukupno je sedam puta mijenjao ime, no najdužeg vijeka bilo je ovo još uvijek aktualno.

Prošetali smo Trgom maršala Tita i provjerili što građani misle. Dok su oni stariji bili za promjenu, mladima je pak ili svejedno ili su za ostanak postojećeg imena. Smatraju da u Hrvatskoj postoje daleko važniji i veći problemi kojima bi se aktualne vlasti trebale baviti.

U našem videu možete pogledati što su nam rekli: