Zagreb: Trg maršala Tita postao Trg Republike Hrvatske

Zagrebački Trg maršala Tita postao je Trg Republike Hrvatske, odlučeno je na sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Za preimenovanje trga je glasovalo 29 zastupnika skupštine, 20 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Donesen je zaključak većinom. Ovim je Trg maršala Tita otišao u povijest i tamo će ostati, rekao je predsjednik Zagrebačke skupštine Andrija Mikulić, piše HRT.

Od točaka na skupštini ova točka je izazvala najviše zanimanja javnosti. Tako je Titov trg u gradu Zagrebu otišao u ropotarnicu povijesti, a ploča s nazivom Trga u povijesni muzej.

Od 21 sat do 23:50 trajala je rasprava u zagrebačkoj Gradskoj skupštini o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

U raspravi se govorilo tko je bio Tito, za što je zaslužan, a za što kriv. SDP-ovac Rajko Ostojić pozvao je gradonačelnika Milana Bandića da povuče prijedlog promjene imena trga jer će u protivnom, kad se izglasa, umjesto njega gradonačelnik biti Zlatko Hasanbegović.

Na kraju rasprave Hasanbegović je rekao da je odluka koju će izglasati malena i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog komunističkog terora. Izrazio je nadu da u Gradskoj skupštini više nikada pobornici tog režima neće imati većinu.

U 23:52 zatražena je 15 minutna stanka. Potom je održana završna riječ. Oko 0:42 pristupilo se glasovanju.

Inače, sjednica zagrebačke Gradske skupština počela je ujutro u 9 sati i do 21 sat odrađeno je 13 od 27 točaka dnevnog reda o kojima se opširno i dugotrajno raspravljalo. A onda je počela rasprava o 14., onoj koja je izazvala najviše zanimanja javnosti – preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

(www.jabuka.tv)

more recommended stories