Published On: Pet, velj 14th, 2014

ZAGREB: Rajo u BiH, podržavamo vas

Na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu u četvrtak u 18 sati okupilo se oko 300 Zagrepčana koji su dali podršku prosvjednicima u Bosni i Hercegovini, prenosi 24sata.

Prosvjed je organiziran preko Facebooka u grupi “Skup podrške radničkim prosvjedima u BIH”.

Podršku je dao i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković koji se obratio okupljenima parolom “Proleteri svih zemalja ujedinite se”.

– Dajemo podršku Tuzli, Sarajevu i ostalim gradovima gdje se zadnjih desetak dana vodi borba za temeljna ljudska prava i radnike koji su i u Hrvatskoj i u drugim zemljama dosta izgubili posljednja dva desetljeća – kazao je Iveković.

Dodao je da se bogati neprestano bogate, a siromašniji postaju sve siromašniji.

– Svima nama se isto događa. Rajo u BiH, podržavamo vas – rekao je Mario Iveković.

Među prosvjednicima bio je i Paul Stubbs, sociološki aktivist iz Velike Britanije koji već 20 godina živi u Hrvatskoj.

– Došao sam radi solidarnosti prema ljudima iz BIH, koji su previše pretrpjeli samo u posljednjem ratu. Ljudi su previše trpjeli. Oni nisu huligani i nasilnici. Ovo je jedan od najpesimističnijih trenutaka u regiji posljednjih dvadeset godina – rekao je Paul.

Dodao je da su političari izgubili ideju zašto su političari i da bi morali imati više odnosa s ljudima.

Prosvjednici su nastavili put prema zgradi Uskoka, Ministarstvu financija, da bi završili prosvjed u 19.30 sati na Trgu žrtava fašizma. Za kraj se okupljenima obratio Hrvoje Jurić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je pozvao okupljene da se pridruže na tribinu u Ulici Pavla Hatza u prostorijama Saveza antifašista koji im je ustupio prostor. Na tribini će dogovoriti daljnje akcije aktivista i detalje novog prosvjeda koji će biti u subotu.

Uhitili dvije žene: Vrijeđale su policajce?

Iako je prosvjed uglavnom protekao u miru, ipak je završio uhićenjima. Zbog vrijeđanja policijskih službenika dvije žene odvedene su u policijsku postaju.

*Raja je