Published On: Mon, Aug 24th, 2020

ZAGREB PRESTAJE BITI URBANISTIČKI UZOR: Kako je moguće da na jednoj preizgrađenoj Knežiji netko izda dozvolu za gradnju zgradurine u parkiću?

Na parceli koja je u nekom trenutku postala privatna, planira se zgrada sa 60 stanova. Razgovarali smo sa stanarima kvarta

ZADNJA IZMJENA: kol 22, 2020

Stanovnici naselja Knežija posljednji su u nizu koji se u Zagrebu suočavaju s prilično izglednom mogućnošću gubitka zelenila zbog glomaznih građevina privatnih investitora. Na lokaciji između ulica Davorina Bazjanca, Ludovika Zelenka i Papove, nalazi se lijepi, tipičan kvartovski park. Do njega je i manja prizemnica u kojoj je nekada bila ribarnica, a sada je trgovina.

Investitor koji je i vlasnik parcele za to pak područje ima drugu viziju. Tamo namjerava sagraditi stambeno-poslovnu zgradu s osam katova i dvije podzemne etaže. U zgradi bi trebalo biti 60 stanova. No o tom planu stanovnike Knežije, pa ni stanare susjednih zgrada, nije obavijestio baš nitko.

Golema zgrada prebrisala bi cijeli ovaj prostor

Štoviše, za namjeru zamjene parka zgradom doznali su, kažu, slučajno u razgovoru s drugim ljudima i to već nakon što je Gradski ured za prostorno uređenje investitoru izdao lokacijsku dozvolu.

Mještani ne žele novu zgradu

“Kada smo shvatili što se događa, organizirali smo se u tri dana. Napisali smo tekst žalbe na lokacijsku dozvolu te jednu večer nalijepili plakate kojima upozoravamo na to što se događa, uz poziv stanarima okolnih zgrada da potpišu žalbu. Na taj se poziv odazvalo više od stotinu ljudi”, prepričava nam vijećnica u Mjesnom odboru Knežija Larisa Petrić.

Park snimljen krajem prošlog tjedna

Kaže kako putem inicijative ‘Knežija brani park’ traže zaustavljanje pokrenutih procedura, poništenje lokacijske dozvole, ali i odgovor na pitanje zašto o svemu nitko nije ništa pitao barem ljude koji žive u susjednim zgradama.

“Dana 28. srpnja pokrenuli smo i potpisivanje peticije koju, osim u prostorima Mjesnog odbora Knežija, građani mogu potpisati i online. Do sada imamo već oko 1200 potpisa, a očekujemo ih još i više kada se stanari vrate s godišnjih odmora”, ističe još jedna članica inicijative Valentina Knežević koja živi u zgradi odmah do parka. Ona nam se požalila i kako je još 10. srpnja gradskoj Službi za informiranje poslala zahtjev za uvidom u lokacijsku dozvolu, ali još uvijek čeka na odgovor.

Članica inicijative ‘Knežija brani park’ Valentina Knežević i novinar Telegrama

Knežija je izgrađeno naselje

Petrić i Knežević pojašnjavaju nam da je prema Provedbenom urbanističkom planu, Knežija u potpunosti dovršeno naselje pa je nova gradnja itekako sporna. “U GUP-u jasno stoji da je ovdje planirano kvalitetno visoko zelenilo, a ne zgrada” kaže Knežević te dodaje kako su u žalbi Gradskom uredu za prostorno uređenje i Ministarstvu graditeljstva istaknuli i kako će izgradnjom osmerokatnice nastati veliki prometni problem.

“Smatramo da je postojeća infrastruktura već sada potkapacitirana, te da će se trajno narušiti protočnost postojeće ulice Davorina Bazjanca. To je posebno zabrinjavajuće jer se iz te ulice pristupa osnovnoj školi Matija Gubec te već i sada svjedočimo prometnim gužvama koje su najveće u jutarnjim i popodnevnim satima, kada počinje odnosno završava škola. Mislimo da će zato biti narušena i sigurnost djece”, dodaje vijećnica Petrić.

A razloga za dodatnu brigu stanarima je dao i Gradski ured za prostorno uređenje koji je 24. srpnja donio rješenje temeljem kojeg se žalba građana odbacuje kao izjavljena od neovlaštene osobe. “Oni dakle tvrde da stanari susjednih zgrada nisu stranka u postupku budući da je parcela na kojoj će se graditi omeđena prometnicama koje su u vlasništvu Grada. Tako ispada je jedina zainteresirana stranka sam Grad koja se, jasno, nije žalila na odluku Grada” detaljizirala je ovaj apsurd Petrić.

Pogled na park sa susjedne zgrade

Struka je protiv zgrade

Početkom kolovoza o ovoj se temi oglasila i struka. Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata te Udruga hrvatskih urbanista u zajedničkom su priopćenju podržali građane i zauzeli jasan stav kako su protiv najavljene investicije.

“Predloženi projekt naime nije planiran prema izvornoj koncepciji urbanističkog rješenja po kojem je započeta gradnja naselja. Nadalje, projekt ne poštuje građevinski pravac naselja. Tipologija predviđene gradnje s obzirom na dubinu zgrade će se znatno razlikovati od tipologije postojećih zgrada te neće biti zadovoljen uvjet da nova gradnja mora biti u skladu s izvornom koncepcijom po kojoj je započeta gradnja naselja” istaknuli su arhitekti i urbanisti u priopćenju.

Kao dodatni minus navode i da će postojeće kvalitetno visoko zelenilo u velikoj mjeri morati biti srušeno, što nije u skladu s odredbom GUP-a kojom se onemogućuje gradnja na građevnim česticama s postojećim kvalitetnim visokim zelenilom i na uređenim zelenim površinama. Na kraju su stručne službe Grada Zagreba pozvali da preispitaju odluku o izdavanju lokacijske dozvole te ih prozvali za pokušaje netransparentnog donošenja odluka o budućnosti javnih prostora.

Čestica 5156/2 u zemljišnim je knjigama zavedena kao vlasništvo tvrtke Knežija projekt

Investitor je surađivao s Todorićem

Vlasnik čestice je tvrtka Knežija projekt, a investitor tvrtka Nova Knežija d.o.o. osnovana nedavno, 27. prosinca 2019. godine. Obje tvrtke osnovala je Hola d.o.o., čiji je vlasnik Luka Kaić.