Published On: Pet, stu 10th, 2017

ZAČEŠLJAVANJE ZA PLATFORMU Hrvatska stranka, kao i HDZ 1990, protiv novog Izbornoga zakona BiH

U medijsko-političkim kuloarima Hrvatska stranka se spominje kao jedan od „kandidata“ za novu „platformu“ kojom bi se ponovno izigrala izborna volja hrvatskoga naroda u BiH.

Hrvatska stranka BiH danas je izrazila podršku srednjobosanskom Županijskom odboru HDZ-u 1990 u, kako su naveli, pokušaju da  doprinesu  boljem razumijevanju  i objektivnijem informiranju čelnika Republike Hrvatske i zastupnika u Saboru o ukupnom stanju u BiH i  položaju Hrvata u BiH.

Naime, Hrvatska stranka je danas izdala priopćenje u kojem izražava snažnu podršku stavovima izraženima u otvorenom pismu koje je čelnik srednjobosanskog ŽO HDZ 1990 Anto Bilić uputio predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović te Hrvatskom saboru. Bilić je, podsjećamo, izrazio stav da je HDZ 1990 protiv prijedloga promjena Izbornoga zakona BiH jer on navodno diskriminira Hrvate u Središnjoj Bosni, Posavini i Republici Srpskoj. Takav stav Ante Bilića je začuđujući jer su i čelnici HDZ-a 1990 na Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora podržali prijedlog promjena Izbornoga zakona BiH.

„Hrvatska stranka pozdravlja najavljenu  raspravu u Saboru RH o položaju  Hrvata u BiH  ali  istodobno  izražava bojazan da zastupnici  iz  BiH koji su svi članovi HDZ BiH žele na toj sjednici izmanipulirati  zastupnike i nametnuti jednostranu sliku o položaju  najmalobrojnijega naroda u BIH kako bi dobili blagoslov od najvišega zakonodavnoga tijela u Hrvatskoj za svoju, apsolutno pogubnu, politiku i bili amnestirani od odgovornosti  za svoje grijehe zbog neupitno katastrofalnoga  položaja Hrvata, a poglavito za agoniju koju proživljavaju mladi ljudi ne samo hrvatske nacionalnosti“, poručuje ova neparlamentarna stranka.

Također, u svom priopćenju Hrvatska stranka bez bilo kakvog argumenta navodi svoje protivljenje predloženim izmjenama Izbornoga zakona. To, pak, čine jezikom svojstvenim sarajevskoj političkoj čaršiji.

„Hrvatska stranka ne dvoji  da je novi  Izborni  zakon  strateško  hrvatsko pitanje u BiH, ali  javnosti, pa naravno i Saboru   RH, treba  jasno ukazati  na  neljudski, nedemokratski  i  šovinistički   prijedlog Izbornoga zakona prema svome  narodu  kojeg je u Parlament  uputio HDZ  BiH. Hrvatska stranka  vjeruje da u Saboru RH  ima  veliki  broj zastupnika  koji će prepoznati moguću podvalu i manipulaciju  od  pokretača  i  redatelja rasprave te da neće dopustiti da se usvoje bilo kakvi zaključci  koji bi samo  dali krila HDZ BIH da u tandemu sa političkim prijateljem s američke ‘crne liste’  nastavi  skrnaviti  identitet i opstanak Hrvata u BiH“, stoji u priopćenju.

Inače, predsjednik Hrvatske stranke je malo poznati Božo Skopljaković, a riječ je o stranci bez bilo kakve infrastrukture. No, priopćenja Hrvatske stranke BiH, u kojima se uglavnom bez jasnih argumenata same Hrvate okrivljuje za težak političko-pravni položaj u BiH, dobivaju prilično puno prostora u sarajevskim medijima.

Također, u medijsko-političkim kuloarima ova stranka se spominje kao jedan od „kandidata“ za novu „platformu“ kojom bi se ponovno izigrala izborna volja hrvatskoga naroda u BiH.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x