Published On: Sub, pro 28th, 2019

ZABRINJAVAJUĆE Nakon požara katedrali prijeti potpuno uništenje: ‘Samo je 50 posto šanse da se Notre-Dame spasi’

Istraga o uzroku izbijanja požara nije završena. Osam mjeseci od buktinje još nije jasno kako je ona započela i čijom krivnjom.

Prvi put nakon više od 200 godina u katedrali Notre-Dame nije služena polnoćka. Posljednji se put to dogodilo u vrijeme Francuske revolucije, a sada zbog velikog požara koji je ove godine gotovo uništio jednu od najvećih pariških, ali i svjetskih znamenitosti. Za više od dvije i pol tisuće vjernika misu je pariški nadbiskup Michel Aupetit vodio pod šatorom podignutim ispred crkve, piše Večernji.hr.

No, nije tu kraj nevoljama s vrijednim povijesnim zdanjem. Radovi na njezinoj obnovi neće početi prije 2021. godine. A do tada, kaže rektor katedrale Notre-Dame, opasnost da se crkva do kraja uruši čak je 50 posto.

– Opasnost do danas nije prošla, a neće proći ni nakon što odnesemo ostatak skela – rekao je The Associated Pressu monsignor Patrick Chauvet nakon mise održane pod velikim šatorom.

– Možemo reći da ima tek 50 posto šanse da će crkva biti spašena. Onih drugih 50 posto odnosi se na opasnost da se skele uruše i padnu na tri njezina svoda. Kao što vidite, građevina je još vrlo krhka – rekao je monsignor Chauvet.

Kad je gotičku katedralu iz 12. stoljeća u travnju zahvatio požar, bila je u obnovi, a vatra je uništila njezin krov, a toranj se urušio. Svodovi su spriječili urušavanja zidova, ali je ostala bez krova, koji je ključ njezine stabilnosti.

Skela podignuta za potrebe obnove, a najprije se obnavljao upravo krov, također je oštećena u požaru. Sada je situacija takva da se ni njezine ostake ne može maknuti bez riskiranja daljih oštećenja pa je time skela postala i jednim od najvećih problema u pokušaju obnove katedrale, za što je širom svijeta prikupljeno oko milijardu eura.

– Da bismo učinili zgradu sigurnom, moramo u cijelosti maknuti skelu. To mora prethoditi obnovi, koja bi trebala početi 2021. godine. Kada se skela makne, procjenjivat će se stanje katedrale, količina materijala koji treba maknuti i zamijeniti ga – rekao je Chauvet agenciji AP.

Po njegovu mišljenju, trebat će najmanje dvije godine da katedrala postane dovoljno sigurnom za posjetitelje, a za potpunu restauraciju trebat će puno više vremena, prenosi Večernji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare