Published On: Wed, Jul 26th, 2017

ZABRINJAVAJUĆE Kineska vlada razvija umjetnu inteligenciju koja će prepoznati kriminalne radnje

Kineska vlada razvija umjetnu inteligenciju koja će predviđati tko će i kada počiniti zločin, i svi bi se trebali zabrinuti

Kina je u svijetu poznata po masovnom nadziranju svojih građana. Kineski građani ne mogu koristiti mobitele niti postavljati sadržaje na internet ukoliko se ne registriraju svojim stvarnim imenom i osobnim podacima. Kineska vlada je tu odluku provukla pod krinkom “zaštite građana” od vulgarnih i nasilnih sadržaja, te onih koji imaju negativan utjecaj na kinesko društvo.

Pod istim izgovorom o zaštiti građana, od 2012. u gradovima diljem zemlje postavljeno je više od 176 milijuna nadzornih kamera, a odnedavno ih unapređuju softverom za prepoznavanje lica. Sustav je toliko moćan da može prepoznat osobu preko fotografija starijih i od deset godina, a prepoznaje lica i na fotkama loše rezolucije i kvalitete.

Cijeli program je narodu prezentiran kao alat za prepoznavanje kriminalaca i terorista kroz pretraživanje u međunarodnim bazama podataka. No sustav je u kineskim gradovima toliko uzeo maha da primjerice ni običan radnik ne može ući u pogon tvornice bez da prije prođe sigurnosnu provjeru prepoznavanja lica.

Kineska vlada će nadzornim kamerama pratiti svakog

Sada idu korak dalje, naime, razvijaju nadzorni sustav koji će pomoću umjetne inteligencije prepoznati potencijalno opasne situacije i moguće kriminalne radnje. Kako objašnjava kineska vlada, cilj im je spriječiti moguću reprizu pokolja na Tiananmenskom trgu, a sustav će kompleksnim analizama prepoznati događaje visokog rizika na temelju kojeg će vlasti pravovremeno rasporediti adekvatan broj policijskih snaga.

Vlada je u tu svrhu sklopila posao s Chinese Electronics Technology Group, najvećom kineskom tvrtkom za obranu i sigurnost. CETG izrađuje software koji će prikupljati podatke s nadzornih kamera, a umjetna inteligencija će tada prepoznati lica sa snimki te odmah analizirati njihove online navike, novčane transakcije, radni status i navike, što zaista podsjeća na budućnost prikazanu u filmu Minority Report.

Baš kao u Spielbergovom filmu, kineska vlada se neće zaustaviti samo na tome. Primjerice, tvrtka Cloud Walk već ima mogućnost praćenja pojedinaca gotovo neprekidno preko sigurnosnih kamera s prepoznavanjem lica. Na temelju podataka o tome kuda se ta osoba kreće, kada, s kime i što radi, umjetna inteligencija tada tom pojedincu dodjeljuje određeni sigurnosni rejting koji se proslijeđuje policiji.

Nadaju se saznati tko će točno počiniti zločin

Slični sustavi se već koriste u drugim zemljama. KeyCrime se koristi u Milanu već više od desetljeća, a predviđa koja mjesta ili poslovnice bi mogle biti meta pljačkaša bazirano na analizi prošlih događaja. Slično tome, u SAD-u policija koristi PredPol software za predviđanje kada i gdje bi se mogao dogoditi zločin.

No kineski program je znatno drukčiji, obzirom da ne samo da predviđa kada i gdje bi se zločin mogao dogoditi, nego i tko će ga počiniti. Ni jedna druga država nema toliko detaljan uvid u svoje građane kao Kina, zahvaljujući tzv. dang’an arhivi koja se skuplja od Maovog vremena.

Radi se o opsežnoj kolekciji spisa o gotovo svakom građaninu koji sadrže osobne informacije poput fizičkog izgleda ili nedostataka, povijest zapošljavanja i podatke o prijašnjim kažnjavanjima. Takve podatke o građanima imaju i druge zemlje, no Kina opet ide korak dalje pa su u dang’an uključeni i znatno privatniji podaci – povijesti bolesti, članstvo u bilo kakvim klubovima, pohvale ili pokude od nadređenih, pa čak i ocjene i pohvalnice iz osnovne škole i daljnjeg školovanja.
Upozorenje organizacije za zaštitu privatnosti

Sada će kineska vlada povezati dang’an s podacima prikupljenima iz novog nadzornog sustava koji će automatski odrediti koliko je određena osoba pouzdana, a sumnjive će označiti kao potencijalnu prijetnju. Primjerice, ako osoba često obavlja međunarodne pozive ili ako joj se u kratkom periodu stanje na računu znatno poveća, ta osoba će biti označena kao sumnjiva.

“Sve svakodnevne radnje koje kineski građani obavljaju ostavljaju ili računalni ili video zapis, na temelju kojih će ih novi sustav neprestano procjenjivati. Stoga upozoravam građane da se pridržavaju zakona i izbjegavaju sumnjive radnje”, rekao je Gus Hosein, izvršni direktor Privacy Internationala, britanske organizacije za zaštitu prava privatnosti diljem svijeta.

Novi nadzorni sustav je već navodno spreman za korištenje, a vlada ga planira testirati na područjima sukoba s etničkim manjinama. Tako će se najprije pod okom Velikog brata naći 22 milijuna ljudi u Xinjiangu te 3 milijuna na Tibetu.

bljesak.info