Published On: Fri, Feb 3rd, 2017

Zabrana zapošljavanje bez natječaja u državnim institucijama

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog teksta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojim je zabranjeno zapošljavanje bez natječaja u državnim institucijama, agencijama i poduzećima s većinskim državnim vlasništvom.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je Vlada FBiH usvojila prijedlog nakon konsultacija sa socijalnim partnerima i ekspertima iz raznih oblasti, javlja Klix.ba.

On je kazao da je izmjenama precizirano da će za svako radno mjesto u državnom sektoru biti raspisan javni oglas te da je prestanak radnog odnosa usklađen sa Zakonom o MIO-u što je stvar tehničke prirode.

Predviđeno je i da Vlada FBiH propisuje najnižu plaću u suradnji s Ekonomsko-socijalnim vijećem. Također radnicima je omogućeno da ukoliko ne postignu dogovor s poslodavcem, a smatraju da su im povrijeđena određena prava, da zaštitu traže sudskim putem.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da ga se posebno dotiče amandman kojim je onemogućeno zapošljavanje bez natječaja. On je pojasnio da se amandman odnosi na sve pravne osobe koje vrše javne ovlasti što znači da će sve institucije i državna poduzeća morati raspisivati natječaje za svako radno mjesto što će doprinijeti transparentnosti.

Večernji.ba