Published On: Uto, lis 13th, 2020

ZABRANA UVOZA Saudijska Arabija ponovila: Bojkotirajte sve tursko

Krajem prošloga mjeseca na snagu je stupila odluka saudijske vlade o potpunoj zabrani uvoza turskih proizvoda. Tu je vijest objavio i britanski medij Financial Times (FT), prenoseći izjavu španjolske grupacije Mango – jedne od vodećih europskih tvrtki za maloprodaju modne odjeće, koja ima velike pogone i u Turskoj.

Neovisno o tome, utjecajni saudijski princ Abdullrahman bin Musaad opet je pozvao na bojkot turskog izvoza u Saudijsku Arabiju, nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, boraveći tijekom ovoga mjeseca u Kataru, objavio kako turska vojska pomaže stabilizaciji stanja u toj zemlji Perzijskog zaljeva, koju, inače, bojkotira tzv. arapski kvartet (Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat) i koja je najveći turski saveznik na Bliskom istoku, kao i zemlja u kojoj je Turska otvorila svoju prvu inozemnu vojnu bazu.

Na temu saudijskog bojkota oglasio se i predsjednik istanbulske udruge izvoznika odjeće (IHKIB) Mustafa Gültepe, izjavivši kako su stradali svi maloprodajni trgovci koji proizvode u Turskoj i izvoze u zemlje Perzijskog zaljeva: „Govorimo o svim svjetskim brendovima koji imaju trgovine u Saudijskoj Arabiji, proizvode u Turskoj, a tamo prodaju svoju robu”, prenosi geopolitika.news.