Published On: Fri, Jun 14th, 2013

Zabrana ulaska u EU i SAD Diplomatska ofanziva protiv bosanskih mudžahedina

Predstavnici Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i nekoliko zemalja Europske unije održali su u posljednjih dvadesetak dana hitne sastanke s direktorima svih bh.. policijskih i sigurnosnih agencija na kojima je dominirala samo jedna tema – odlazak bosanskih dobrovoljaca u Siriju.

Konkretan povod za diskretnu diplomatsku ofanzivu bila su medijska izvješća o ratnicima iz BiH koji se bore na strani sirijskih pobunjenika, a nakon što je potvrđena vijest o pogibiji Muaza Šabića iz Zenice.

No, nije Amerikance i njihove europske saveznike zabrinula informacija da se pedesetak državljana BiH od augusta prošle godine bore protiv režima Bashara al-Assada, budući da i sami otvoreno pomažu svrgavanje sirijskog predsjednika. Pravi je razlog njihove zabrinutosti, i to su diplomati otvoreno prenijele svojim bosanskim sugovornicima, što se “sveti ratnici” iz BiH u Siriji uglavnom bore u jedinicama koje kontrolira Al-Qaida i što se regrutiraju među najradikalnijim pripadnicima selefijskog pokreta.

Prema nezvaničnim informacijama, zapadne su diplomate od nadležnih institucija u BiH zatražile precizne podatke o dobrovoljcima koji su u Siriji ratovali ili još uvijek ratuju, kako bi protiv njih poduzeli “adekvatne mjere”. (S.Mijatović)

Croportal