Published On: Ned, ožu 31st, 2013

"Zabrana plesa" suzbija uskrsno veselje u Njemačkoj

“Zabrana plesa”, koja u Njemačkoj prati neke vjerske blagdane, suzbija veselje i ovog uskrsnog vikenda unatoč rogoborenju mnogih.
 
Mala njemačka Piratska stranka čak je pozvala na građanski neposluh pod parolom Plesati protiv zabrane plesa – sami prije nego skupno. Budući da je dobivanje dozvole nemoguća misija, Pirati su odustali od organiziranja javnog skupa i odlučili pozvati svakog pojedinca na iskazivanje otpora plesom u vlastitom dvorištu ili na terasi. U svjetovnom društvu kao što je njemačko zakon koji uređuje blagdane ne može i ne smije biti skrojen po mjeri vjernika i za njih, ističe stranka na svojoj internetskoj stranici.
 
Zabrana plesa, inkorporirana u zakon, odnosi se na koncerte i javne proslave, ali i na sportske događaje. Svaka njemačka savezna država ima vlastite dane za tu zabranu koja može trajati cijeli dan ili u točno određenim terminima.
 
Najdrakonskija je ona za Veliki petak. Njome je obuhvaćeno svih 16 saveznih pokrajina, a u 13 od njih zabrana traje cijeli dan. U nekima se proteže i na subotu, a u pojedinima čak i na nedjelju do podneva.
 
U praksi to znači da diskoteke i drugi klubovi tog dana ne smiju raditi ili ako rade, ne smiju dopustiti da se njihovi klijenti prebučno zabavljaju.
 
Vlasnici restorana i diskoteka znaju da im prijeti kazna, rekao je glasnogovornik policije u Stuttgartu, koja nije zabilježila gotovo nijedno kršenje odredbe o zabrani plesa u petak.
 
U njemačkoj Bundesligi nogomet se tijekom godine normalno igra i u petak, ali ne i kad je riječ o onom Velikom.
 
Iako negodovanje protiv zakona koji se smatra zastarjelim u odnosu na trenutak u kojem se primjenjuje nije od jučer, jer su Pirati i prošle godine pokušali u Frankfurtu organizirati sličnu akciju individualnog revolta, a na Facebooku stranica protiv zabrane plesa postoji još od 2009., u zemlji u kojoj država i crkva nisu službeno odvojene, a crkva i dalje predstavlja snažan moralni autoritet, ne dijele svi želju Pirata za pružanjem otpora.