Četvrtak, 18 srpnja, 2024

“ZABORAVIO” NA KOMŠIĆA I VLADU PLATFORME: Dunović podnio ocjenu Ustavnosti Vlade FBIH jer nedostaje Bošnjaka

Must Read

Zahtjev se odnosi na period od 15. 5. 2015. do 28. 10.  2015. godine kada je u federalnoj Vladi bilo šest ministara iz reda bošnjačkog naroda, dok je Ustavom F BiH jasno definisano da nacionalni sastav Vlade treba činiti osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri iz reda srpskog naroda, piše Fena.

Premijer FBiH može, iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda predložiti jednog ministra iz reda ostalih, što je i bio slučaj kada je Vlada prvobitno formirana sa sedam ministara iz reda bošnjačkog naroda, pet iz reda hrvatskog naroda, tri ministra iz reda srpskog naroda i jedan ministar iz reda ostalih.

Dakle, Ustav Federacije BiH propisuje minimalno sedam ministara iz reda bošnjačkog naroda, navodi se u Dunovićevom zahtjevu.

Kako obrazlaže Dunović, nakon prihvaćanja ostavke Reufa Bajrovića, tadašnjeg ministra energije, rudarstva i industrije, u Vladi FBiH je ostalo šest ministara iz reda bošnjačkog naroda, te je takav sastav Vlade FBiH ostao do 28. 10.  2015. godine.

Sve do dana popunjavanja Vlade FBiH novim ministrima, prema onome što propisuje Ustav FBiH, Vlada F BiH je djelovala neustavno, što je skoro četiri mjeseca. Dakle, i sve uredbe, odluke, imenovanja i drugi akti doneseni u tom sastavu Vlade F BiH također su neustavni, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

Također je navedeno da su Dunović, kao i Demokratska fronta, više puta ukazivali “na neustavnost Vlade FBiH i njeno nepoštivanje Ustava FBiH”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -