Published On: Wed, Nov 20th, 2013

Za ublažavanje klimatskih promjena BiH dobila pet milijuna dolara

Bosni i Hercegovini će biti odobreno pet milijuna američkih dolara za projekte ublažavanja i adaptacije na klimatske promjene, dogovoreno je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC COP19), koja se održava u Varšavi u Poljskoj.

Sredstva, koja financira svjetski Fond za zaštitu životne sredine(GEF), trebala bi da budu operativna sljedeće godine, priopćilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS).

Resorna ministrica Srebrenka Golić obratila se danas na ovom skupu u ime delegacije BiH, koja boravi u Poljskoj na poziv UN i tajništva konferencije, koji su i snosili sve troškove.

Konferenciju je otvorio generalni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.

BiH je jedna od zemalja koja ispunjava sve obaveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama u smislu izvještavanja i sudjelovanju u radu konferencija, čime je pokazala da želi aktivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je zaduženo u ime BiH za provođenje Konvencije, a Golić je podsjetila da je BiH uradila drugi Nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama, te Strategiju niskokarbonskog razvoja i adaptacije na klimatske promjene.

Na marginama Konferencije održava se i ministarski dijalog na kojem se razgovora o dugoročnom modelima financiranja.

U planu je da se za ublažavanje klimatskih promjena svijetu do 2020. godine izdvaja 100 milijardi dolara godišnje.

Ministrica Golić sudjelovala je i na večeri koje je za šefove delegacija organizirao predsjednik Poljske, a na marginama skupa održani su i brojni bilateralni sastanci sa predstavnicima zemalja regije.

Na 19. Svjetskoj konferenciji o klimi, koja se završava u petak, 22. novembra, sudjeluje oko 12.000 delegata iz 192 zemlje i međunarodne organizacije.

Dnevni avaz