Published On: Pon, stu 22nd, 2021

Za tri tjedna ugašeno čak 135 tvrtki

Da se bh. gospodarstvo iz dana u dan urušava, a radnici ostaju bez posla, dok su gospodarstvenici prinuđeni na zatvaranje poduzeća, pokazuju i službeni podaci sudskog registra.

Naime, u periodu od 20. listopada do 11. studenog u BiH je zatvoreno čak 135 firmi. Od toga su 94 poduzeća u FBiH, a 41 u RS. U rujnu je ugašeno 99 firmi, što pokazuje rast negativnog trenda, piše Avaz.

Stečajni postupak

Tijekom tri tjedna stečajni postupak pokrenulo je 69 kompanija.

U potpunosti je pravno ugašen 61 poslovni subjekt, među kojima je najviše ugostiteljskih objekata i poduzeća za promet i usluge. Gašenje i smanjenje broja radnih mjesta počelo je s pandemijom koronavirusa.

Situaciju dodatno pogoršava i činjenica da je najavljeno poskupljenje električne energije za gospodarstvenike do čak 120 posto. Reagirala su udruženja poslodavaca, upozoravajući da će se tako uništiti bh. gospodarstvo i da će doći do još masovnijeg zatvaranja poduzeća

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da je puno tržišnih promjena u cijelom svijetu, pa tako i kod nas, što negativno utječe na poslovni ambijent.

Tržišne promjene

– Sigurno je cijena struje jedan od faktora koji imaju negativan utjecaj, ali, naravno, nije jedini. Mi smo, kao udruženje, u međuvremenu, potpisali pet kolektivnih granskih ugovora, gdje smo povećali minimalne plaće za 25 posto i smatrali smo da je to limit koji ne može ugroziti radna mjesta, što je moglo utjecati na neke firme – kazao je Smailbegović za „Avaz“.

Kako je naveo, značajna je pometnja na svjetskom tržištu, poskupljuju repromaterijali, hrana, posebno transporti iz Azije i drugih zemalja.

– Firme koje su oslonjene na repromaterijale iz uvoza gdje cijene nekontrolirano rastu su, sigurno, u problemima. Kada se saberu negativni efekti, razumljivo je da se neke firme odluče na zatvaranje kako ne bi imali dodatne gubitke. Nažalost, svjedoci smo da vlasti na svim nivoima ne rade dovoljno da pomognu, nego se samo donose propisi i mjere koji će još više ugroziti privredu – istaknuo je Smailbegović.

Ne podnose pritisak krize

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže da je propadanje kompanija normalan tržišni proces jer se jednako i osnivaju nove. Međutim, kako navodi, u BiH su naglašene te tendencije, što govori o dubljim strukturalnim ekonomskim krizama.

– Kada imamo tendenciju propadanja kompanija, imamo i gubitak radnih mjesta, pad prihoda po osnovu poreza te gubitak potencijala kompanije u kontekstu izvoza i plasiranja proizvoda na domaćem tržištu. Osnovni razlog je što mala i srednja poduzeća ne mogu podnijeti pritisak krize – naglasio je Čavalić./HMS/

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Koga interesira šta Amir i Adnan misle 🙁 ? So-ro-šev-ci, opet folirate?!

Bojan
Bojan
8 mjeseci prije

Neće niko da posluje sa kalifatom.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
8 mjeseci prije

A kako da posluju sa nama kad mi ništa ne proizvodimo a para za kupovinu njihovih proizvoda – nemamo 🙁 ! Neka nam pošalju sadaku pa će ih Allah nagraditi – to je nam je trenutno jedini modus biznisa 😎

Bojan
Bojan
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Poslaće arapi hurme za ramazanski post.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
8 mjeseci prije

i tanker nafte kao sadaka bi nam “lego ko budali šamar 😎 “, ako smijem biti malo neskroman…

Bojan
Bojan
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Nema gdje da uplovi.

StarMo
StarMo
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
8 mjeseci prije

Će da srušimo most kod nehuma i poslije pravimo još stariji

Bojan
Bojan
Šta ti kažeš na ovo?  StarMo
8 mjeseci prije

Mogli bi angažovati Turke. Imaju iskustva sa mostarskim. Mostarski je sad od betona i čvršći je od starog.

Samo istina
Samo istina
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
8 mjeseci prije

Imaju Ploče i Split pa da kao 90tih dvije trećine kupljene i donirane robe ostane u Grudama, Posušju, Lištici i općenito u Zapadnoj Hercegovini a da oni koji su platili robu ili kojima je ista donirana dobiju mrvice. Upravo taj efekat krađe konvoja je doveo do razvoja tog inače, do rata, najnerazvijenijeg dijela BiH i to je najočiglednije bilo neposredno poslije rata. Nakon što je nestalo pokradene robe stvari se vraćaju u normalu.

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Samo istina
8 mjeseci prije

Pričaš šupljake. Nije ratna humanitara bila namjenjena samo za Bosnu, nego i za Hercegovinu. Ili je vama u navici marnuti 96% od svega, pa koliko ostane za jug? Upravo toliko ste marnuli ukupnih donacija u fbih u odnosu na Hrvate, po završetku rata do danas.

Last edited 8 mjeseci prije by DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
8 mjeseci prije

Čudi me da nije i više, sa ovako lošom poreskom politikom prema svim poreskim obveznicima, koja se svodi na harač. Svakodnevno naturanje novih poreskih nameta, je nevjerojatna glad države koja je svrha samo njenoj administraciji i birokratiji. Nova bizarnost poreske uprave fbih- uvesti poreske namete na topli obrok, prijevoz na posao, regres za godišnji- pa dokle je granica gladni birokrati? Dokundisali ste i Bogu i narodima.

sim
sim
8 mjeseci prije

Bill Gates ima troje djece i zenu. Svi se prezivaju Gates …
“aaaaaa znaci 5G mreza dolazi odatle” …. vidi grebomater i tu ima prste …

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  sim
8 mjeseci prije

ša ti bi ?

Izmetbegović
Izmetbegović
8 mjeseci prije

Bakir je procijenjen da ima u panami i ostalim off shor oazama oko 4 milijarde $, od Izraelskih službi je podatak. Mi vjerujemo da ima još toliko u kući. Moje mošnje jadna vam majka..