Published On: Čet, tra 8th, 2021

Za rješavanje stambenih pitanja mladih 15 milijuna KM

Današnjom Odlukom Vlada FBiH je Union banci d.d. Sarajevo odobrila kredit po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2021. godinu na ekonomskom kodu namijenjenom za ostala domaća pozajmljivanja, u iznosu od 15 milijuna KM. Sredstva su Banci odobrena s rokom dospijeća 20 godina i kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje, a bit će korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Kako je, pored ostalog, navedeno u obrazloženju, u 2020. godini je odobreno 286 odobrenih kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 28.838.299 KM. Prosječan iznos kredita po zahtjevima je 96.699,89 KM. Prosječna starosna dob dosadašnjih korisnika kredita je 32 godine, a oni su iz više od 50 mjesta u FBiH.

Krediti u značajnoj mjeri doprinose rješavanju egzistencijalnih pitanja, što utiče na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji, ali i jačanju kreditnog potencijala Banke i mogućnosti ponude dugoročnih kredita stanovništvu.

Za potpisivanje Ugovora s Union bankom ovlaštena je federalna ministrica financija Jelka Miličević./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>