Published On: Wed, Sep 13th, 2017
#3rd | By Desk

Za predsjednika mostarske “Prosvjete“ izabran Radivoje Krulj

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar sinoć je na izbornoj skupštini  za novog predsjednika izabralo mostarskog paroha Radivoja Krulja, a za potpredsjednika novinar Sanja Bjelica Šagovnović.

Krulj je naglasio da su mostarski Srbi i osnivači “Prosvjete“ zlatnim slovima pisali istoriju i kulturu tog grada. “Trudićemo se da budemo dostojni nasljednici i da vratimo duh srpske kulture u grad na Neretvi“, rekao je Krulj.

On je u predstavljanju četverogodišnjeg programa rada kazao da će zajedno sa novoizabranim rukovodstvom Društva raditi na jačanju mostarske “Prosvjete“ u svakom segmentu, te unapređenju dosadašnjih aktivnosti i manifestacija, kao i organizovanju novih.

Novi predsjednik je već za petak, 15. septembar,  najavio projekciju filma “Zaveštanje“ , te naglasio  da će ovogodišnje “Šantićeve večeri“ u organizaciji “Prosvjete“ biti otvorene 10. oktobra u Mostaru.

Poseban fokus stavio je na “Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture“ navodeći da će njen rad biti unaprijeđen, te naglasio da je cilj otvaranje škole na srpskom jeziku u Mostaru.

“Cilj nam je osnovati i “Prosvjetin“ fond za stipendiranje đaka i studenata, te obnoviti izdavačku djelatnost i raditi na unaprjeđenju kulturnog, naučnog i književnog stvaralaštva.  Dostojanstveno ćemo se spremati i za obilježavanje 150 godina od rođenja Alekse Šantića iduće godine, zatim raditi na otvaranju odbora u drugim opštinama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te sistemskom rješavanju finansiranja Društva“, naveo je Krulj.

Na četverogodišnji mandat izabran je i novi upravni odbor koji čine: Sanja Đurasović, Danilo Golo, Vladenka Milović, Sretenka Ćihorić, Vanja Bjelica – Čabrilo, Radislav Tubić, Branka Medan , Tanja Čvoro i Gorica Rašović. U nadzorni odbor izabrani su: Milena Komlen (predjednik), Zlatko Serdarević i Goran Sudar.

Redovna izborna skupština održana je u Vladičanskom dvoru u Mostaru, prenosi topportal.info