Published On: Sub, lis 12th, 2019

Za prazne fotelje u Vijeću Europe plaćamo 1,1 milijun KM

Zbog neformiranja parlamentarnih komisija, parlament BiH nije ispoštovao rok koji mu je dalo Vijeće Europe, pa je tako BiH u ovoj godini ostala bez izaslanstva u jednoj od najznačajnijih organizacija čiji je punopravni član.

Bosna i Hercegovina, iako nema izastalnstvo u Vijeću Europe, ovoj organizaciji je ove godine uplatila više od 1,1 milijun maraka, a parlamentarci i analitičari smatraju da za ovu sramotu nitko nije kriv osim BiH.

Podsjetimo, parlament BiH bio je u obavezi da šest mjeseci od datuma izbora dostavi imena članova novog izaslanstva. Zbog neformiranja parlamentarnih komisija, parlament BiH nije ispoštovao rok koji mu je dalo Vijeće Europe, pa je tako BiH u ovoj godini ostala bez izaslanstva u jednoj od najznačajnijih organizacija čiji je punopravni član.

Dušanka Majkić (SNSD), izaslanica u Domu naroda BiH, kaže za “Nezavisne” da je apsurd predstavljati se u Europi kad BiH nema izvršnu i zakonodavnu vlast.

“Onaj tko nije u stanju da riješi pitanja u svojoj kući, taj se ne može predstavljati na lažan način ili da uradimo kao što rade članovi Predsjedništva BiH, kad odu van, onda se drže za ruke, a čim dođu u zemlju, odmah se pohvataju za vratove. To je istina i sad treba lagati svijet kako smo mi idealna zemlja, pa eto samo je to važno da BiH sudjeluje u radu Vijeća Europe”, kaže Majkić.

Ističe da BiH treba da ispuniti uvjete da bi se pokazala da je ozbiljna zemlja, a onda je lako formirati izaslanstvo za Vijeće Europe. “Sve je u našim rukama”, kaže Majkić.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP BiH u Zastupničkom domu BiH, smatra da neispunjavanje obaveza u organizaciji gdje smo punopravni član šaljemo lošu poruku onima čiji član želimo postati, kao na primjer EU.

“Zašto bi neko želio u svom članstvu državu koja u svakom trenutku može prestati konzumirati svoja prava i odbiti sudjelovati u radu”, ističe za “Nezavisne” Magazinović.

Njegov kolega iz DF-a Dženan Đonlagić smatra da je to što BiH nema izaslanstvo velika blamaža i sramota. “To što nismo uradili nema svoje opravdanje”, kaže Đonlagić za “Nezavisne”.

Vehid Šehić, politički analitičar, za “Nezavisne” ističe da je BiH službeno u Vijeću Europe, ali nije izabrala svoje izaslanike i ne može sudjelovati u odlučivanju, ali zato mora platiti članarinu.

“Slična situacija je i s mnogim pozicijama, kao na primjer s gradnjom puteva. Zbog neefikasnosti vlasti mi plaćamo velike kamate na neutrošena sredstva. Njima nije stalo do ove države, oni ne žele da se ponašaju s pažnjom dobrog domaćina jer su oni daleko od tog posla”, kazao je Šehić.

Miloš Šolaja, politički analitičar, za “Nezavisne” kaže da je to što BiH nema izaslanstvo njena krivnja, a ne Vijeća Europe. “Bilo bi prilično glupo i bespotrebno odustati od plaćanja onoga što nam je obaveza”, kazao je Šolaja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare