Published On: Pet, ruj 14th, 2018

Za početak gradnje dionice autoceste Počitelj- Buna nedostaje dio dokumentacije

Iako je ugovor o izgradnji dionice autoceste na Koridoru 5 C od Počitelja do Bune potpisan prije više od tri i pol mjeseca radovi na toj dionici još nisu počeli, pa se javnost u Hercegovini s pravom pita “gdje je zapelo”. Nezadovoljstvo i nestrpljenje je tim veće ako se zna da u posljednje četiri godine nije izgrađen ni metar autoceste kroz Hercegovinu. Preciznije autocesta je stigla od Bijače na granici s Hrvatskom do Zvirovića kod Međugorja i odatle, kao prokletstvo, da krene ni makac dalje, piše Hrvatski Medijski Servis.

Natječaj za izgradnju dionice od Međugorja do Počitelja dva puta je poništavan, a iz Autocesta FBiH najavili su kako bi do kraja ove godine trebao biti odabran izvođač radova, na, po treći put, ponovljenom natječaju. Zastoj u izgradnji dijelom je uzrokovan i odugovlačenjem s povećanjem trošarina na gorivo, na čemu su, kao jamstvu za vraćanje kredita insistirali europski kreditori.

Kada je, konačno i taj uvijet ispunjen krajem svibnja ove godine širokobriješka kompanija Hering, kao najpovoljniji ponuđač na raspisanom natječaju, dobila je posao izgradnje dionica od Počitelja do Bune i od Bune do petlje Mostar Jug. Radovi na dionici autoceste od Počitelja do Bune trebali bi početi uskoro. No, kada točno?- iz širokobriješke kompanije Hrvatski Medijski Servis nije mogao dobiti precizan odgovor.

Raguž: Nedostaje dio dokumentacije

„Odobrenje za građenje dobili smo početkom kolovoza. Nakon toga preuzeli smo projektnu dokumentaciju, a zatim smo uvedeni u posjed na području općine Čapljina i Grada Mostara. Da bismo počeli s radovima nedostaje nam jedan dio dokumentacije koji se odnosi na iskolčenja.“, izjavila je za HMS Andrea Raguž, voditeljica gradilišta u tvrtki Hering na dionici autoceste Buna- Počitelj. Kazala je tek kako će radovi na spomenutoj dionici vrijedni 25,6 milijuna eura početi “uskoro”.

-Nakon početne faze iskolčenja slijedit će snimke zatečenog stanja terena. Potom bi trebali početi glavni radovi na trasi i objektima, kazala je Raguž za HMS.

Dionica Počitelj- Buna duga je 7,2 kilometara. Ima pet objekata i odmorište. Rok za izgradnju je 18 mjeseci, a Raguž kaže kako će Hering radove završiti u spomenutom roku ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti.

Još 180 milijuna eura za nove kilometre autoceste

Podsjetimo Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora, i Sue Barret, direktorica Odjela za transport Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) jučer su potpisali ugovor o kreditu od 180 milijuna eura kojim će se finacirati nastavak izgradnje autoceste u Hercegovini, te od Tarčina prema jugu i od Zenice prema sjeveru zemlje. Dio tih kreditni sredstava u iznosu od 60 milijuna KM namjenjen je izgradnji dionice Mostar Jug- Tunel- Kvanj dužine 8, 7 kilometara. Ostatak novca bit će utrošen za izgradnju dionice od Poprikuše kod Zenice do Nemile te za tunel Ivan.

Kredit će biti isplaćen u dvije tranše. Prva u vrijednosti 120 milijuna eura bit će iskorištena za izgradnju tunela Ivan i dionice na sjeveru zemlje. Prva tranša će biti odmah na raspolaganju, a druga tranša od 60 milijuna eura bit će stavljena na raspolaganje sljedeće godine i iskorištena za izgradnju dionice kod Mostara.

Podsjetimo, izgradnja autoceste na Koridoru 5 C kroz BiH, dužine oko 330 kilometara, počela je davne 2001. Do sada je izgrađeno tek manje od 100 kilometara./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare