Published On: Ned, stu 28th, 2021

ZA ONE KOJI OD AMERIČKOG PREDSJEDNIKA OČEKUJU NAMETANJE GRAĐANSKE BiH BIDEN: Federalizam je alat koji sprječava podjelu zemlje

Zovite Bidena; Escobar i Palmer rade na podjeli ‘Bosne’; cementiraju etičke torove; vraćaju Herceg-Bosnu; pregovaraju s ‘genocidašima’ iz RS-a; Palmer ne predstavlja službeni Washington; to je ostatak ‘prevaziđene’ Trumpove administracije…. Ovo se redovito može čuti od bošnjačkih političkih dužnosnika te pročitati od vodećih sarajevskih twitter-bardova.

piše: Branimir Galić I Hrvatski Medijski Servis

Američki predsjednik Joe Biden ultimativno je utjelovljenje probošnjački orjentiranog političara na čelu SAD, iz perspektive sarajevskih političara i javnosti. Oni vjeruju da će Biden dokinuti entitete i kantone (županije) i podariti im građansku BiH.

Svi oni koji Bidena smatraju zagovarateljem ocentralizirane BiH, bacajući drvlje i kamenje na njegove poklisare (jer sada, kao, rade protiv bošnjačke većine) trebali bi dobro proučiti Bidenov prijedlog federalizacije Iraka u kojem stoji (slično kako to propagiraju politički predstavnici Hrvata te politički analitičari prohrvatske provenijencije) da su federalizam, decentralizacija i autonomija društvenih  segmenata alati za učinkovito upravljanje konfliktnim društvima.

Iako povijesni kontekst nastajanja rascjepa u društvu te formiranja različitih segmenata koji nemaju isti pogled na državu nije usporediv, važno je, upravo zbog dežurnih sarajevskih „probidenista“ koji od Washingtona očekuju da dekretom bude proglašena „građanska država BiH“ pojasniti što je sadržavao Bidenov prijedlog ustavne prekompozicije Iraka u kojem se sadašnji američki predsjednik poziva na Daytonski mirovni sporazum kao primjer dobre prakse pri upravljanju konfliktnim društvima.

Sve je krenulo s neobvezujućom rezolucijom koja je prošla kroz američki Senat u rujnu 2007. koja je pokrenula lavinu priča o budućnosti Iraka. Prijedlog koji su predstavili senatori, demokrat Josep Biden (sadašnji predsjednik SAD-a) i republikanac Sam Brownback, poziva na decentralizaciju vlasti u Iraku “temeljenu na načelima federalizma.”

Ovaj prijedlog kojemu je Biden koautor zalaže se za relativno slabu središnju vlast sa snažnom sunitskom, šijitskom i kurdskom regionalnom upravom. Prijedlog rezolucije, koju su prvi predstavili Biden i tadašnji predsjednik Vijeća za vanjske poslove američkog Senata, emeritus Leslie H. Gelb, prošao je Senat sa 75 glasova za i 23 protiv.

Unatoč dvostranačkoj podršci u Washingtonu, centralizirana vlast u Bagdadu odbila je ovaj prijedlog spočitavši mu da se netočno odnosi prema povijesti Iraka (slično kako se danas dominantni sarajevski narativ odnosi prema svakoj primisli federalizma i konsocijacijske demokracije)

Biden-Brownbackov plan

Biden-Brownback plan se temeljio na strategiji u pet točaka koju su Biden i Gelb prvi put predstavili u svibnju 2006. Slično stavovima koje je iznijela američka vojska, njih dvojica tvrdili su da etničke napetosti ugrožavaju dugoročnu stabilnost Iraka (usporedivo sa BiH) i pozivaju na uspostavu tri (ili više) poluautonomnih etničkih regija povezanih sporazumom o podjeli vlasti u Bagdadu.

“Ideja je održati jedinstveni Irak tako što će ga se federalizirati i dati Kurdima, šijitima i sunitima kontrolu nad njihovim svakodnevnim životima u njihovim regijama”, piše Biden. Izdvojimo li samo ovaj Bidenov citat, nije li smiješno uvjerenje probošnjačke “inteligencije” da njihov prijatelj Biden na problem reducirano i kolokvijalno nazvan “Bosnia” gleda tako da se zalaže za isključivi princip jedan čovjek – jedan glas. Pa i SAD je visoko decentralizirana zemlja, pobogu.

Da se vratimo na Irak, središnja vlada bi prema ovom Bidenovom prijedlogu zadržala kontrolu nad onime što je nazvano “istinski zajedničkim interesima” kao što su kontrola granica, vanjska politika te proizvodnja nafte. Regionalni guverneri bi tada upravljali svojim regionalnim poslovima. Biden tvrdi da je plan „sličan daytonskoj formuli koja je smirila rat Bošnjaka, Srba i Hrvata 1995. te je prijedlog u skladu s iračkim ustavom, koji definira Republiku Irak kao „decentraliziranu prijestolnicu, regije i guvernarate te lokalne uprave.”

Dakle, Biden se u ovom prijedlogu za preustroj Iraka upravo poziva na daytonsku Bosnu i Hercegovinu, kao učinkovit model upravljanja podijeljenim društvima dok oni koji prizivaju Bidena u pomoć tvrde da je daytonsku ustavnu arhitekturu vrijeme pregazilo te da je sada trenutak za stvaranje građanske (čitaj bošnjačke) države.

Kritičari ovoga prijedloga tvrde da je nejasno kako bi se iračke sigurnosne snage ophodile prema središnjoj vlastiti. Dodaju da bi stvaranje zasebnih zona ili enklava također moglo izložiti neke regije vanjskim prijetnjama, uključujući Iran, te da vjerojatno neće smanjiti etničke napetosti.

S druge strane, tadašnji irački predsjednik, Jalal Talabani, zagovarao je federalizam te je pohvalio rezoluciju vjerojatno jer je pripadnik kurdske zajednice, koja je time dobivala veći stupanj autonomije.

U tekstu za Washington Post iz listopada 2007. Biden i Gelb tvrdili su da bi federalizam bio od koristi svim Iračanima te da je on alat koji sprječava podjelu zemlje. U drugom intervjuu Gelb ide korak dalje sugerirajući da bi savezni oblik vlasti mogao biti jedini način da se ispravi neuspjeli eksperiment Bushove administracije u Iraku.

Zaključno, svima koji Bidena prizivaju u pomoć jer, tobože, Palmer i Escobar (ili bilo koji drugi diplomat State Departmenta) ne predstavljaju stav službene politike Washingtona treba pokazati ovaj prijedlog za ustavnu prekompoziciju Iraka te poentirati time da se trenutni američki predsjednik upravo poziva na daytonsku Bosnu i Hercegovinu, a federalizam vidi kao učinkovit alat u sprječavanju podjele zemlje.

guest
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Legionar
Legionar
1 godina prije

Samo fedarlizam ce očuvati BIH, a sve ostalo vodi U razlaz!

Ljiljan
Ljiljan
Šta ti kažeš na ovo?  Legionar
1 godina prije

Možda, ukoliko se ugasi srbijanski svinjac rs

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  Ljiljan
1 godina prije

Republika Srpska se neće ugasiti, sad je jača nego ikad. A vas neka u islamističkom 23%otnom svinjcu koji će ostati kad HB Herceg-Bosna vrati svoje ovlasti.

kvaternik
kvaternik
Šta ti kažeš na ovo?  Ljiljan
1 godina prije

Ljiljane, neka oni sami vode brigu o svom “svinjcu”, a ti o svojem 23%!!!

vitina
vitina
1 godina prije

Nema te političke sile koja će udovoljiti bošnjačkim kvazi-građanskim(unitarističkim) ciljevima. Bošnjačka politika igra na mrcvarenje Hrvata i Srba, zaboravljajući da tako mrcvare i Bošnjake koji nisu u ništa boljem položaju(ako ne i gorem) od Hrvata i Srba. Bošnjački unitarizam je jedna krajnost koja će uništiti BiH, ako joj se ubrzo ne stane na put.

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Naravno,vas sljedbenike bobanove zlocinacke politike koja sanja raspad ove zemlje i ponovno osnivanje nekakve tzv hb cemo mrcvariti,obespravljivati i ponizavati svim sredstvima,sta je tu sporno?
Trebamo vam dozvoliti da ponovo rusite dzamije,vrsite etnicko ciscenje otvarate konc logore?
Ponovo vam dozvoliti Ahmice?
Nikad!
Takvu politiku cemo ugusiti na ovaj ili onaj nacin.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Samo naprijed. Bit će još puno prosvjeda kao što su bili ovi zadnji rudarski. Ti ovim prijetiš bošnjačkoj sirotinji a ne meni.

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Ne lupaj i ne mijenjaj temu.
Moja tvrdnja glasi da ste ci nad nama u toj nekoj vasoj usthaskoj paradravici pocinili etnicko ciscenje,ubijali zene i sjecu,otvarali konc logore i rusili nam dzamije,skraceno uzepe.
Za to su vam vodje i osudjeni kao ratni zlocinci.
Takodjer tvrsim da cam to vise nikad necemo dozvoliti,po bilo koju cihenu.
Naeavno,niti jednu tvrdnju ne pobijas jer ne mozes,nego palamudis o nekim prosvjedima,izvrces i izmisljas jer ti istina naprosto ne odgovara.
Nikad vise zlocinacke tvorevine ba tlu BiH!
Tacka.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Sve to što ti ponavljaš ko šovinistički papagaj nema veze sa mojim komentarom. Sve to što radite ima podjednako loše posljedice za vas kao i za druge. Možda još i gore. Ti si ograničen i mržnjom zadojen lik da bi ti to shvatio.

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Ne,nego odlicno citam vase namjere pa to jos vose pojacava tvoje frustracije.
Znamo dobro sta je vas cilj i znamo kako ga sprijeciti.
Spominjanje vasih zlocina i zlocinackih poduhvata ne predstavlja mrznju nego ponavljanje cinjenica,podsjecanje ds se ne bi ponovile.
A sto to tebi smeta tvoj je problem.
Ukratko,nikad vise zlocinacke tvorevine na tlu BiH.
Tacka.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

To što ti pričaš je samoviktimizacija i opravdanje za za zlo koje činite drugima ali najviše sebi samima.

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Zlo koje cinimo drugima??
Nevjerovatno.
Mi vas sprjecavamo da pocinite ponovo etnicko ciscenje i stvorite teritorij na kojem nece biti muslimana i dzamija.
To cemo nastaviti i ubuduce,jos efikasnije i bolje.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Ekstremista svakom drugom nameće ekstremizam i stavlja ga u istu ravan sa sobom da bi opravdao svoj ekstremizam. Ništa takvi kao ti ne sprječavaju, osim BiH da postane normalna i održiva.
Vaš sadizam je već odavno prešao u mazohizam.

Last edited 1 godina prije by vitina
Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Uuu,filozofa.🤣
Poglavnik bi bio ponosan na tebe.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Istina te razoružala, pa ostale samo etikete.

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

…a sprijecavaju zlocinci “pokajnici” koji bi kao nagradu ili krajnji cilj da dobiju totalni nestanak ili podjelu Bosne i vlaze i danas dan kada samo pomisle na to,daj ba malo ohani,dobro je Derim rekao samo kulturno se izrazio ma mani sranja i te jeftine demagogije

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  većina
1 godina prije

Ja mogu samo tebi takvom koji samim nickom govoriš puno o svojim šovinističkim stavovima da se okaneš ekstremizma.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Herceg bosna i Hrvati spasili su 500 000 izbjeglica, a ako muslimani okrenu protiv Hrvata onda su gotovi.

Pero
Pero
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

kakav si ti kreten, pa budaletino znaš li koliko je armija tj ISIL poubijao i protjerao hrvata samo u Lašvanskoj dolini..jesi ti normalan?

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

mazlume a vasi zlocini nad hrvatima? grabovica, uzdol i jos desetine drugih. vi ste poceli tjerati hrvate iz bih kad ste vidjeli da srbima ne mozete nista. nismo i necemo to zaboraviti.

Last edited 1 godina prije by Andrijica Simic
Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Andrijica Simic
1 godina prije

Ti si Ovan.

Real
Real
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Sve je to u redu, jedino mi nije jasno na koji način ti misliš upravljati dijelovima BiH u kojem su Hrvati u većini i misliš li da bi takva država mogla opstati

Nek te dere babo
Nek te dere babo
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Sve što ne valja, od vas smo naučili, nismo prihvatili nabijanje na kolac, dok se ne nađe kakva budala kojoj će i to biti normalno

kmee
kmee
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

A ti mislis da cemo mi dozvoliti genocid koji ste napravili, moram li podsjecati na dreznicu, grabovicu, uzdol, buhine kuce, etnicko ociscene gradove poput bugojna, varesa, kaknja, fojnice, zenice, sarajeva i na 100 konc logora, ubijanje fratara i rusenje crkvi, u novije vrijeme ubijajanje povratnika, ministra policije, da ce te mijenjati nacinalnu pripadnost kad vam zatreba i drugima birati predstavnike i krasti novac od PDV-a e pa taj film dragi moj gdje ste zamislili da ce te se prodati sultanu i ovdje napraviti damahiriju po onome kako je zamislio kreator islamske deklaracije necete gledati ni u onim najludim vasim snovima, bolje se osvjestite i dodite sebi na vrijeme jer nije pametno a ni mudro zivjeti od maste, iluzija i sanjati.

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  kmee
1 godina prije

Smanji dozivljaje balvane.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Jesi iznenađen Bidenovim federalizmom trupac?

kmee
kmee
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Ajde sjasi s ovoga portala neandrtalac jedan, lijeci se bre infantilna spodobo i ostavi ljude ovdje na miru, notorne gluposti ovdje izjavljujes samo ne bi li potpirivao strasti bolesnik jedan, kompleksas.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

sikter u tursku vehabijo

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Inozemni papane
Vrati se u svojih 23%Djamahirije/Sahrajevske pa rise
sa kucnog praga

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

Mornaru pobigo si iz džamahirije ,sad bi bia more !? Pljuc mješanac !

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 godina prije

Tko te dira Ma jmune ba li ski?
Sto ima u sporkoj mahali ?

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

Ja na moru !?

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 godina prije

Norveskom/Svedskom ?
Pobjeglico

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

Tebe su na ovom portalu provalili tvoji zlostavljači i zvali te pobjeglicom ili kako već vi govorite !?

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 godina prije

Koji si TI redikul!!!!
koji MI maj mune
ovo je Hrvatski portal idi na
Islambosna sa bracom na islambosna portal

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

Pasa mješanca zbrinula Amerika iz samilosti !

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 godina prije

Idi u skolu da jezik naucis
smece polupismeno

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

Šta će ti to DA bali.nče ?

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

Dadačeš kandaharsko bahlinče , tebe su zbrinuli amerikanci kao mješanca odn jeftinu radnu snagu ! Ja nemam potrebu ići sa svoga Hr mora !

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

Sad na Hr portalu grize

Filip
Filip
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

A šta ćemo s nešto više od 350 logora genocidne Armije BiH za Hrvate i Srbe, hebo te sultan Murat u neopranu guzicu.

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Filip
1 godina prije

Ma malo je 350,skroman si.🤣🤣

tigar
tigar
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Presuđeni i nepresuđeni zločini imaju znak jednakosti. Sve što pripisujete drugima radili ste i sami.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

tebe nece nitko nista pitati mazlume

kmee
kmee
1 godina prije

Pa nije Tito bio glup znao je i on sto treba ali je uvijek bio i ostao vecinski nacionalizam problem, Yugu je to unistilo a nastavili se opet po istom to ce i bih unistiti, nema tu filozofiranja i nepoznanica, posto je bih kako je cesto zovu mala yuga da bi ostala ista i opstala samo Titin model, sve ostalo vodi u propast.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  kmee
1 godina prije

Nestalo Tite, nestalo modela. Degeneka nema. Rezultat je unaprijed poznat.

Kiklop
Kiklop
1 godina prije

U konfederaciju sa RS.Bosnjsci neka prave unitarnu i serijat na 23%.Zelimo im sve najbolje.Sretno…

Bošnjak
Bošnjak
1 godina prije

Samo unitarna jaka BIH.Drzava Bošnjačkog naroda.

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 godina prije

Takve treba redovito kantom vode zaliti ,da se probudiš od islamskog mokrog sna

Bošnjak
Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Ganga🐉
1 godina prije

BIH nikada neće biti kršćanska

Stranput
Stranput
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 godina prije

Nece ni bahlijska budi siguran!

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Stranput
1 godina prije

Ne pali se, on je provokator, nije musliman

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 godina prije

Tko navija da bude Kršćansko ,tebi vama je zinula gujica za tuđim posjedima međama , okani se te povampirene ideologije ,tu su i naši i vaši preci u grobljima ,stoga je ludost inat tjerati gdje ne treba.

Mevlid
Mevlid
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 godina prije

Neće , biće hrišćanska.

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 godina prije

Primaš li plaću za zagrijavanje atmosfere?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  djuro
1 godina prije

Prima, iz rudnika.

Lord
Lord
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 godina prije

Crni petak bih u rinfuzi

kmee
kmee
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 godina prije

To cete uskoro i dobiti ali samo u fildan formatu i onda ce biti veselo vas gledati a vi onda dozivotno birajte Komsu da vas predstavlja, sreci vasoj ali i nasoj nece biti kraja.

Ganga🐉
Ganga🐉
1 godina prije

Ne može jasnija poruka bidona kanistru 23

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  Ganga🐉
1 godina prije

Ta se igra zove “Ja te gu zim, ti mi ne vjeruješ” gloopi SDA talibani traže guzici čepa.

O, kako će im Sejdo na nos izaći … Kako će se samo gorko kajati zbog svoje pohlepe. Proklinjat će dan kad su poslušali Aliju.

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Mile jeleosvetitelj
1 godina prije

nepravdu posijali nepravdu neka ženju !

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Mile jeleosvetitelj
1 godina prije

Djikane.🤣

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

sikter

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Isilovac

djuro
djuro
1 godina prije

Muslimani su naučili da, uvijek, netko drugi završi njihov posao pa im preda u ruke na upravljanje. Okrenuli su leđa Hrvatskoj koja je, spašavajući njih, napravila medvjeđi uslugu “svome” narodu.

Derim
Derim
1 godina prije

Svejedno,vi vase snove o nekoj svojoj drzavici nikad necete ostvariti.
Jednom amo je satrli sa zemljom,ugusili i unistili i vise nikad nece ugledati svjetlo dana.
Pratimo svaki vas korak i sasijecamo svaki vas pokusaj u korijenu.
Sreca pa ste malobrojni,neodlucni i nesposobni.
A ako zakazu sve metode,pa ima lijepi dzihad,elhamdulillah!

Nek te dere babo
Nek te dere babo
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Za to bi trebali biti deset puta brojniju i imati deset puta jači tehniku, tvrdi su Hrvati

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Nek te dere babo
1 godina prije

Tvrdi?
Vjerovatno pricas iz iskustva kad ti je svecenik utjerivao znanje,pa ti ostalo u sjecanju da je tvrdo.

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Tebi kita noonstop u glavi

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Ja znam iz iskustva, kakvi ste borci bili kad treba potegnuti, naj bolje mnjaučete

Last edited 1 godina prije by djuro
Filip
Filip
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Elhamdulillah-nem ti ga materi!

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

23% domet

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

hajde raznesi se vise sta cekas

gostujuci
gostujuci
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Samo vam jos i taj debilizam treba i onda vam na zalost spasa nema .Vi slavite zavnobih a ukinuli ste ulicu predsjedavajuceg(Vojislava Kecmanovica)Slavite Bosanske kraljeve a kune te se Mehmeda Osvajaca koji je poslednjem odrubio glavu,jednom rijecu sto prije stanete na zemlju bolje i za vas i za BIH

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

POJAS GAZE JE SVE BLIŽE.. TIK, TAK, TIK, TAK😁

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Pojas Gaze stiže, tik, tak, tik, tak..

kvaternik
kvaternik
1 godina prije

Dakle, Hrvatska Teritorijalna Izborna Jedinica – HR Herceg-Bosna!!!!
Tako jeeeeeeeeeee!!!