Published On: Pon, ruj 4th, 2017

Za medije postoje samo Kurdi i YPG / YPJ snage – Dokle više?

Za ženske kurdske YPJ snage se mogu reći ramo riječi hvale, jer su, nakon što su im Assadove snage prepustile sjever Sirije, bile u prvim redovima u borbi protiv terorista ”Islamske države” u takozvanom ”Sirijskom Kurdistanu”.

Međutim, vijesti reportaže zapadnih medija polako prerastaju u svakodnevno mrcvarenje i samo YPJ snage se prikazuju kao simbol borbe žena protiv islamističkog ugnjetavanja.

Ali je to samo manjim dijelom istina. U sirijskoj vojsci postoje ženski bataljuni i mnoge su sirijske žene u obrani zemlje izgubile život. Ako se YPJ snage bore za sekularnu državu u kojoj će žene imati jednaka prava, za što se bore žene u redovima sirijske vojske?

Sustavno i godinama se prešućuje kako one brane sekularnu državu u kojoj žene imaju sva prava, od prava rada na svim mjestima za koja su kvalificirana, razvoda, da kao samohrane majke obrazuju svoju djecu, do pobačaja. Tako je bilo godinama prije pobune i sirijske žene se oružjem bore da tako i ostane.

Ali čemu onda ova histerija oko “kurdskog slučaja”? Ranije se gotovo opsesivno pisalo o borbama u Kobaniju i oslobađanju Manbija od strane kurdskih milicija, a ni riječi o oslobađanju brojnih gradova od strane sirijske vojske.

Možda zato što su mediji, nakon prikazivanja apsolutnog Zla kojeg utjelovljuje ISIL, morali stvoriti drugu stranu, apsolutnog Dobra, a to ne mogu biti vladine snage, nego kurdske milicije. Zapovjednici YPG i ženskih YPJ snaga su često gosti intervjua informativnih emisija najvećih zapadnih medijskih kuća.

Nije li ovo jedan od dokaza američkog projekta da Kurde pretvore u svoje snage na Bliskom istoku? Čini se da jest. Na njihovu štetu, jer sva predviđanja idu u smjeru da će u trenutku izbora SAD umjesto Kurda odabrati Erdogana. U suprotnom slučaju mogu raspustiti NATO, jer bez Turske na jugoistoku NATO pakt malo vrijedi.

S druge strane, kada su žene u pitanju, apsolutna šutnja. Iako je od početka rata u Siriji broj žena u redovima vladinih snaga sve više rastao. Nacionalne obrambene snage (NDF) su u svoje redove primale žene, koje su uglavnom osiguravale kontrolne punktove.

Republikanska garda je 2013. stvorila posebnu žensku jedinicu, ”Lavice obrane”, koja je 2015. brojala 800 boraca, a sve su sudjelovale u borbama u okolici Damaska.

U veljači ove godine je u Qamishliju osnovan ženski bataljun sirijske vojske za borbu protiv ”Islamske države”, koji je na dan osnutka u svoje redove primio 150 žena.

U srpnju ove godine je Nibal Madhat Badr bila prva žena koja je promaknuta u čin brigadnog generala Sirijske Arapske Vojske.

Iako žene Sirije već desetljećima služe u oružanim snagama zemlje, sada se integriraju u većoj mjeri i poboljšale su vojne sposobnosti.

Stoga, uz dužno poštovanje prema ženama kurdskih YPJ snaga, medijska pompa ”kako one jedino znaju što su prava žena na Bliskom istoku” polako prelazi sve granice.

VIDEO – Žene u sirijskoj vojsci