Published On: Sri, stu 14th, 2018

Za lakše postizanje mira SAD će Ansarullah proglasiti “terorističkom organizacijom”

U vrijeme kada se pokušava pronaći način za okončanje rata u Jemenu, gdje saudijska koalicija u više od tri godine genocidne agresije nije ostvarila nijednu vojnu pobjedu, SAD najavljuju kako će u sklopu jačanja pritiska na jemenske snage, jemenski narodni pokret Ansarullah proglasiti “terorističkom organizacijom”.

Navodeći izvore bliske Bijeloj kući, The Washington Post je u četvrtak izvijestio  da uprava američkog predsjednika Donalda Trumpa razmišlja o uključivanju pokreta Ansarullah i njegovih čelnika u svoj popis terorističkih organizacija i njihovih vođa, čime se automatski isključuje mogućnost pregovora i postizanja mira.

Nije teško zaključiti da ova inicijativa dolazi iz Saudijske Arabije i Izraela, koji Ansarullah i njegove vođe smatraju produženom rukom Irana na Arapskom poluotoku.

Kako prenosi američki list, ovo je pitanje raspravljano nekoliko puta od dolaska Trumpa na vlast, ali se posljednjih nekoliko mjeseci rasprava u Bijeloj kući ubrzala, jer u Washingtonu vjeruju da će stavljanjem jemenskog pokreta na popis terorističkih organizacija moći vršiti veći pritisak na Ansarullah i jemenske Huti borce.

Ako Ansarullah bude uključen u popis terorističkih skupina američkog State Departmenta, Washington će dobiti pravo da blokira svu njegovu financijsku imovinu, nametne zabranu putovanja njegovim članovima i nametne sankcije svima koji na bilo koji način podupiru jemenski pokret.

The Washington Post je potvrdio kako će proglašenje Ansarullaha kao “terorističke skupine” biti dobro prihvaćeno od strane saudijskog režima, kojeg Washington u oduvijek podržava, a posebno od početka njegove genocidne vojne kampanje koju je Rijad protiv  Jemena pokrenuo u ožujku 2015.

Glasnogovornik Ansarullaha, Muhamad Abdel Salam, optužio je SAD u četvrtak  da stoji iza napora napada Saudijske Arabije i saveznika Rijada na Jemen, ističući kako “povećanje opsega neprijateljstava i jačanje saudijskog rata protiv Jemena dolazi ravno iz kancelarija Washingtona”.

Kampanja saudijskog režima i njegovih saveznika protiv Jemena je odnijela živote više od 15 000 Jemenaca, uglavnom u neselektivnim zračnim udarima i oružanim napadima, a prema podacima Pravnog centra za pravo i razvoj u arapskoj zemlji je u ratu ranjeno desetine tisuća ljudi, dok je prometna, lučka i zdravstvena infrastruktura arapske zemlje u područjima koja nadzire pokret Ansarullah praktično uništena.

Prema podacima lokalnih službi, uz izravne žrtve rata, njih 15 000, najmanje 35 000 ljudi je umrlo gladi i kolere, što je posljedica saudijske kopnene, pomorske i zračne blokade zapadnog dijela zemlje.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda,António Guterres, pozvao je u petak “da se okonča nasilje, kako bi se spriječilo da zemlja  potone u najveću humanitarnu krizu u svijetu”, iako je prema Međunarodnom odboru Crvenog križa Jemen odavno prešao tu granicu.

The Washington Post