Published On: Sri, stu 28th, 2018

Za koga je tzv. Bh blok rezervirao pozicije zamjenika predsjednika Zastupničkog doma PFBiH?

Zašto su stranke tzv. Bh.bloka predvođene SDP-om na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izabrale samo predsjedavajućeg Elvir Karajbića iz SDP-a, ali ne i zamjenike predsjedavajućeg Doma?

U službeno objašnjenje koje se moglo čuti iz redova nove većine, koju čine 52 zastupnika SDP-a, Naše stranke, DF-a, SBB-a i stranaka-derivata SDA, među kojima su A-SDA, PDA, Nezavisni blok i druge stranke u Zastupničkom domu da za dvoje zamjenika predsjedavajućeg nije bilo prijedloga teško je povjerovati, piše Hrvatski Medijski Servis.

– Dodik i Čović kada su dogovarili koaliciju rekli su da će sačekati rasplet na bošnjačkoj političkoj sceni, da vide tko će imati većinu i tko će im biti partneri. Jesu li ta mjesta rezervirana za kadrove SNSD-a i HDZ-a? upitao je Salimir Kaplan zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabinu Čudić iz Naše stranke i Nihada Čolpu iz tzv. Građanskog saveza, u emisiji N1 televizije, te odmah ponudio odgovor.

– Bez obira primjenio se popis stanovništva iz 2013. ili 1991. HDZ će imati većinu u Klubu Hrvata Doma naroda i bez njega nećete moći formirati vlast, kazao je Kaplan te dodao: Znači sada vam odjednom ne valja SDA, a valjaju vam Dodik i Čović.

-Ako se SIP primjeni popis iz 1991., a mora se primjeniti pri popuni Doma naroda, HDZ neće imati trećinu u Klubu Hrvata i moći ćemo bez njega formirati vlast, otkrio je namjere drugog bošnjačkog bloka Čolpa.

Podsjetimo, Ustavi sud BiH u presudi po apelaciji Bože Ljubića stavio je izvan snage odredbu Izbornog zakona BiH da se iz svakog kantona/županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda, jer je ta odredba omogućavala da Bošnjaci iz većinski bošnjačkih županija izaberu jednu trećinu izaslanika u Klub Hrvata, što je po nametnutim ustavnim amandmanima dovoljno da se izabere Federalna izvršna vlast u FBiH bez predstavnika Hrvata. U presudi Ustavnog suda u kojoj se nalažu izmjene Izbornog zakona koje će osigurati izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda traži se primjena posljednjeg popisa stanovništva, tj onog iz 2013. godine.

Podsjetimo predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HNS BiH izjavio je kako predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH nitko ne može eliminirati iz bilo koje razine vlasti počevši od pet, odnosno šest županija, oba entiteta, pa do razine Vijeća ministara./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare