Published On: Sri, ruj 14th, 2016

ZA JAKU BIH, INZKOVU BIH, JAŠTA: Tuže ih za organizirani kriminal, pranje novca, porezne utaje i krivotvorenje, i još toga…
Iz Suda BiH doznajemo da je 27. rujna 2016. godine zakazan glavni pretres u predmetu optuženih Jerke, Slave i Joze Ivankovića Lijanovića te Milorada Bahilja, Draženka Kvesića, Mirjane Šakota i Zdravka Ivankovića iz Širokog Brijega.

Optužnicom Tužiteljstva BiH optuženima se stavlja na teret počinjenja kaznenih djela ‘Organizirani kriminal’, ‘Pranje novca’, ‘Porezna utaja’ i ‘Krivotvorenje poslovnih knjiga’. U prethodnom postupku svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.
Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) uhitili su u rujnu 2014. braću Lijanović i ostale te izvršili pretres nekoliko objekata u sklopu akcije “Meso”.
Po nalogu Tužiteljstva BiH, akcija je provedena na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda.
“Radi se, između ostalog, o poreznim utajama u iznosima do 11 milijuna KM, koje su počinjene osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina”, navelo je Tužiteljstvo.
Uhićeni braća tada još aktualnog federalnog ministra Jerke Ivankovića Lijanovića – Slavo, Jozo i Mladen Ivanković Lijanović, te njihov, sada pokojni, otac Lijan-Stipe Ivanković, kao i Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Mirjana Šakota i Mirko Galić.
Međutim, krajem rujna 2015. otvara se nova afera, a čiji je glanvi akter također Jerko Ivanković Lijanović.
Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije (TŽ) i pripadnici Federalne uprave policije FBiH, u kontinuiranoj koordinaciji i suradnji, ponovno su uhitili Jerka Ivankovića Lijanović- tada već bivšeg federalnog ministra i potpredsjednik Narodne stranke radom za boljitak, Suada Čamdžića-savjetnika ministra, Merseda Šerifovića, dopredsjednika NSRZB-a i predsjednika županijskog odbora ove stranke u TŽ-u, Edina Ajanovića, bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TŽ-a i tada ministra za trgovinu, turizam i promet u istoj Vladi zbog sumnje u zlouporabu poljoprivrednih poticaja.
Nakon devet mjeseci provedenih u pritvoru, u lipnju 2016., bivši federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i njegov savjetnik Stipe Šakić, pušteni iz tuzlanskog zatvora da se brane sa slobode.
(T.H./Republikainfo.com)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>