Za ilegalni priključak struje kazna i do 1500 KM

Zbog sve češćih slučajeva ilegalnih priključaka na elektrodistribucijsku mrežu u Federaciji BiH, što je donekle i rezultat velike socijalne krize, Federalna vlada je donijela nove, visoke financijske kazne protiv , kako ih nazivaju, prekršitelja Zakona o električnoj energiji Federacije BiH.

Novčane kazne

Po tom novom Zakonu, svaka fizička osoba, za koju se utvrdi da neovlašteno preuzima električnu energiju, prepravlja, električne i mjerne uređaje (elektro- satove) će se kazniti novčenom kazanom od 200 do 1500 KM ovisno o prekršaju, donosi “Večernji list”. Ista kazna određuje se i za osobu koja ometa i onemogućava ovlaštene osobe u obavljanju elektroprivredne djelatnosti, ako na svojoj nekretnini onemogući pristup i održavanje elektroenergetskih objekata, ili ako bez odobrenja elektroprivrednog društva priključi svoj objekt na elektroenergetski sustav, te ako struju troši bez mjernih uređaja. Velike novčane kazne novi zakon predviđa za svakog onog pojedinca koji onemogući službenoj osobi iz elektrodistribucijske mreže očitovanje mjernog sata za električnu energiju, što je kako su nam kazali inkasatori u posljednje vrijeme jako izražena pojava, pogotovu u vikend kućama, koji se koriste u rekreativne svrhe. Velike kazne stižu i za one pojedince koji obavljaju zasađivanje drveća i drugog raslinja na zemljištu, kako piše u Zakonu o električnoj energiji FBiH “iznad, ispod, u trasi ili na udaljenosti sa koje se može ugroziti sigurnost elektroenergetskih objekata, elektroenergetskih vodova, postrojenja i uređaja, kao i ljudski životi i imovina”. Također se strogo zabranjuje gradnja objekata koji nisu u funkciji obavljanja elektroprivrednih djelatnosti, kao i izvodi druge radove ispod, iznad i pored elektroenergetskih objekata kojim se ometa i onemogučuje obavljanje djelatnosti proizvodnje, prijenosa ili distribucije električne energije ili se pak ugrožava rad i funkcioniranje elektroenergetskih objekata, objavio je portal Vecernji.ba. Kazne za pravne osobe su daleko veće i kreću se od 3000 do 15.000 KM. Pralelno s donošenjem ovog zakona Federalna vlada uputila je FERK-u inicijativu da s Elektroprivredom BiH i Elektroprivredom HZ HB razmotri izmjene tarifnih stavova, i to tako da za kupce iz kategorije domaćinstava, ovisno o visini potrošnje, bude osigurana diferencirana cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge.

Rasteretiti građane

Iz Vlade tvrde da ovom inicijativom žele rasteretiti građane koji su najmanji potrošači i dijelom socijalna kategorja. Još se ne zna kako će se pravo na eventualno nižu cijelu električne energije ostvarivati, odnosno koji kriteriji će se primjenjivati za odobravanje povlaštene, niže cijene struje. Prema nekim naznakama, ako Vlada dobije pozitivan odgovor regulatora i javnih elektroprivrednih poduzeća, glavni kriterij za odobravanje niže cijene el. energije bila bi visina primanja po domaćinstvu, a što bi se dokazivalo odgovarajućim potvrdama.

VL

more recommended stories