Published On: Uto, lis 18th, 2016

Za HDZ BiH glasovalo 80% Hrvata, SDA i SNSD podržava po 40 posto Bošnjaka i Srba


Kada su se prebrojili i posljednji zaostali listići koji su došli poštom ili pak od mobilnih timova, postalo je jasno kako je kod Hrvata još jednu uvjerljivu pobjedu ostvario HDZ BiH, povećavajući broj glasova koje je osvojio na lokalnim izborima, kao i broj načelnika te vijećničkih mandata, dok je druga stranka ostao HDZ 1990., a HSP BiH se nije uspio značajnije nametnuti kao treća opcija, piše Večernji list BiH. U samo dvije od 66 općina pobijedio je HDZ 1990., a u utrci za općinska vijeća u čak 63 HDZ BiH. Ove dvije stranke nastupile su djelomično u koaliciji u središnjoj Bosni i Republici Srpskoj pa se s potpunom preciznošću ne može govoriti o apsolutnim brojkama.
Prema podacima sa stranice Središnjeg izbornog povjerenstva, došlo se do zaključka kako je HDZ BiH osvojio oko 105.000 glasova, dok je prvi pratitelj na izborima na hrvatskoj političkoj sceni HDZ 1990., nastao raskolom prije 10 godina u okrilju starije stranke, dobio oko 28.000 glasova. Za HSP BiH glasovalo je oko 5000 birača. Ti podaci prikupljeni su analizirajući pedesetak općina Hercegovine i Bosne u kojima Hrvati imaju kakav-takav utjecaj. Najveću razliku u Hercegovačko-neretvanskoj županiji HDZ-ovci su ostvarili u Čapljini, a onda u Čitluku. Valja pri tome reći kako izbori u ovoj županiji nisu održani u Mostaru, a u Stocu su prekinuti zbog nasilja na biralištima. U ovoj županiji HDZ 1990. i HSP BiH ostvarili su dva i pol puta manje glasova od HDZ-a BiH za koji je glasovalo 13.648 birača. U Zapadnohercegovačkoj županiji trostruko više birača imao je HDZ BiH nego druge dvije stranke koje ga slijede – HDZ 1990. i HSP BiH. U Hercegbosanskoj županiji, hrvatska oporba se još više približila vladajućem HDZ-u BiH. Tako je sam HDZ 1990. stigao na tek 2,2 puta manje glasova od HDZ-a BiH, koji je pak svoji izborni rezultat popravljao u općinama Glamoč, Grahovo, Drvar. Srednjobosanska županija je definitivno utvrda HDZ-a BiH. Tamo je za tu stranku glasovalo oko 30.000 birača premda su u velikom broju općina postojale hrvatske ili liste HNS-a BiH. Ovdje je daleko najveći broj birača koji vjeruje političkoj opciji starog HDZ-a.
HSS ušao u igru
Najočitija je razlika u Kreševu gdje HDZ BiH ima deset puta više glasova nego prvi pratitelji iz reda HDZ-a 1990. 
U Posavskoj županiji posustaje razlika između dvaju HDZ-ova pa su u “devedesetki” u ovoj županiji razliku smanjili ispod dva puta, a u Domaljevac-Šamcu je fotofiniš ipak presudio u korist HDZ-a BiH. 
Zeničko-dobojska županija potvrđuje trend središnje Bosne, a tamo je gotovo pet puta više birača glasovalo za HDZ BiH nego za najvažnije protukandidate iz HDZ-a 1990. i HSP-a BiH.
Žepče i Zenica
Ekstremi su Žepče, u kojemu je deset puta više birača HDZ-a BiH nego mlađeg HDZ-a, i Zenica gdje je HDZ 1990. slavio sa svojom listom za Općinsko vijeće. No, njihova podjela nije im donijela mjesto u Općinskom vijeću Zenice. U Tuzlanskoj županiji od hrvatskih stranaka ne postoji gotovo nitko osim vladajuće političke opcije – HDZ-a BiH. Iznimku od sedam općina jedino predstavlja Srebrenik u kojemu postoji općinska organizacija HDZ-a 1990. U Sarajevskoj županiji identična situacija, ali i Unsko-sanskoj. Tako je, ukupno gledajući, HDZ ostvario porast od oko 10 posto u odnosu na izbore 2012. odnosno 2008. godine. Kada se pak pogleda broj mandata općinskih vijećnika, onda je porast još i veći. Naime, u odnosu na 2008. godinu, kada je imao 262 vijećnika, nakon ovih izbora ova stranka ima 324 vijećnika, što je gura u sami vrh u BiH. Pri tome treba reći kako u Mostaru nisu održani ni ove godine izbori, dok će se za Stolac podaci moći zbrajati tek kada se organiziraju ponovljeni izbori. 
Brojke o broju mandata i potpori birača djelomično slijede i trend broja načelnika koje su ostvarile hrvatske stranke pa je tako HDZ BiH dobio 18 pozicija načelnika i gradonačelnika, HDZ 1990. trojicu, a HSP BiH ni jednoga. Taj je monopol djelomično pokvario i HSS Stjepana Radića koji je u općini Dobretići dobio jednoga načelnika, ali i većinu u tamošnjem Općinskom vijeću uime HDZ-a BiH. U odnosu na političke stranke iz druga dva naroda, jasno se izdvajaju političke opcije Stranke demokratske akcije, ali i Saveza nezavisnih socijaldemokrata. No, ni jedna stranka iz ta dva druga naroda nema toliku prednost unutar svog nacionalnog bloka kao što je to slučaj s HDZ-om BiH koji u biračkome tijelu ima potporu oko 80 posto birača. Istodobno kod Srba SNSD ima udio od oko 40 posto potpore srpskih birača, koliko se kreće potpora i unutar bošnjačkog biračkog tijela za SDA. Lokalni izbori, s obzirom na to da se događaju s vremenskim odmakom od dvije godine između dva ciklusa općih izbora, uvijek su važan test popularnosti za stranačka vodstva. Zanimljivo je i da podaci o udjelu hrvatskih stranaka značajno korespondiraju s podacima istraživanja provedenim prije izbora koji su pokazivali da bi na razini BiH izborni prag jedino prošao HDZ BiH.
Zoran Krešić
VL

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x