Published On: Pet, srp 9th, 2021

Za godinu dana zabilježena 234 čina negiranja genocida u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica je danas predstavio Godišnji izvještaj o negiranju genocida koji je obuhvatio preko 234 čina negiranja genocida u javnom i medijskom prostoru BiH i regije.

Izvještaj je obuhvatio period od 1. maja 2020. godine pa do 1. maja 2021. godine, a realiziran je zahvaljujući podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Fondacije Heinrich Boll.

“U izvještajnom periodu identificirana su ukupno 143 aktera koja su u javnom prostoru negirala genocid, od čega se u 132 slučaja radilo o fizičkim osobama, dok je kodu ostalih 11 bilo u pitanju pravno lice ili grupa ljudi. Većina aktera locirana je u Srbiji (84), BiH (38, od čega 35 u Republici Srpskoj) i Crnoj Gori (12). Iz svih ostalih država, zabilježeno je ukupno 9 aktera”, pojasnila je Lejla Gačanica, urednica Izvještaja.

Na uređivanju verzije Izvještaja na engleskom jeziku je radila Monica Hanson-Green, a različite segmente istraživanja su realizirali Tijana Cvjetićanin, Edin Ikanović, Adem Mehmedović, Kadira Šakić. Saradnici na pripremi Izvještaja bili su Emir Suljagić, Imer Muhović i Nedim Jahić.

“U izvještajnom periodu identificirana su 234 čina negiranja genocida u javnom, to jest medijskom prostoru u BiH i regiji. Najviše ih se odigralo u Srbiji (142), u Bosni i Hercegovini (60, od čega 57 u entitetu Republika Srpska) i Crnoj Gori (19), te 14 iz svih ostalih država”, dodaju u pregledu Izvještaja.

Najviše je aktera iz oblasti politike (50), što uključuje političke stranke, te nekadašnje i sadašnje stranačke i javne zvaničnike, slijede osobe koje rade u medijima i medijske organizacije (39), osobe i institucije iz oblasti obrazovanja i nauke (13), razni vidovi desničarski orijentisanog aktivizma (9), te oblast kulture i umjetnosti (6). Zabrinjavajući je nalaz da je u 28 slučajeva osoba koja negira genocid bila zvaničnika izvršne (16) ili zakonodavne (12) vlasti, većinom u Srbiji ili u bh. entitetu Republika Srpska.

“Među osobama kojima je pružena javna platforma za negiranje genocida nalaze se i niz onih koji su imali direktne uloge u ratovima devedesetih, uključujući osobe koje su bile na političkim funkcijama (Momčilo Krajišnik, Nenad Kecmanović, Srđa Trifković), te one koji su komandovali ili učestvovali u formiranju i/ili dejstvima vojnih i paravojnih formacija na teritoriji BiH i Hrvatske (Veselin Šljivančanin, Milomir Savčić, Dragoslav Bokan, Nenad Stevandić, Rajko Vasić, Vojislav Šešelj), na čelu sa Ratkom Mladićem. Među individualnim akterima, najčešće se kao negator genocida pojavljuje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik”, dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Kompletan Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici dostupan je na stranici Memorijalnog centra u Srebrenici.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x