Published On: Pet, kol 24th, 2018
#3rd | By Desk

Za čak pet požara kod Čapljine uzrok je grom

Čapljinski vatrogasci u suradnji s kolegama iz Metkovića bili su proteklih dana angažirani na gašenju većeg šumskog požara u pograničnom području između BiH i Hrvatske.

Požar je izbio u brdskom, teško pristupačnom, području istočno od Doljana, odnosno Metkovića, piše Večernji list BiH.

Požar je izazvan udarom groma. To nam je u ovoj godini peti požar izazvan na taj način. U posljednjih deset godina imali smo samo jedan požar koji je izazvao grom, naglašava Mate Jurković, zapovjednik čapljinskih vatrogasaca, te na upit imaju li sličnih problema kolege u okolnim mjestima, kaže:

Požar smo gasili s Javnom vatrogasnom postrojbom Metković i oni su posljednjih dana imali dva požara od udara groma. Mostarci su također imali takvih požara. Vrijeme se mijenja, nama, izgleda, dolaze i veći problemi, zaključuje Jurković.

Vraćajući se na požar u pograničnom području, nastavlja:

Udar groma bio je s naše strane, požar nošen jakim vjetrom prešao je na hrvatsku stranu. Odmah smo izišli zajedno, bez obzira što je počeo na našoj strani. Blizina je granice, kad gori, teško je precizno odrediti kamo će vatra, pa smo izišli gasiti i mi i JVP Metković. Kasnije su se priključili DVD Kula, DVD Slivno – Ravno i DVD Metković, a bila su i dva kanadera i jedan air tractor, kazao je.

Uglavnom, veliku operativu angažirao je požar u graničnom području, a izgorjela je značajna površina u ovim zelenim pokrivačem sve siromašnijim općinama.

S naše strane je izgorjelo tridesetak hektara, s hrvatske nešto manje. Teren je teško pristupačan, bilo je dosta pješačenja do same vatre, pa su nam uvelike pomogle te zračne snage, tako da smo uspjeli požar staviti pod nadzor i na kraju ugasiti, kaže Jurković.

Zanimljivo, požar u pograničnom području ugašen početkom tjedna probudio se nakon dva dana, sredinom tjedna. Jurković, zapovjednik čapljinskih vatrogasaca, smatra da se aktivirao, zahvaljujući vjetru, iz nekog neugašenog panja.

Ponovno je zajedničkom akcijom vatrogasaca iz Čapljine i Metkovića vatra ugašena, a požarište definitivno sanirano. Uglavnom, u tri veća požara na čapljinskom području, jedan u srpnju i dva u kolovozu, opožarena je površina od oko 140 hektara.

Uz tridesetak hektara u pograničnom području, početkom druge dekade kolovoza opožareno je stotinjak hektara između Počitelja i Ševaš Njiva, dok je u srpnju u Jasenici izgorjelo desetak hektara kraške šume. Za razliku od srpnja, u kolovozu su požari češći, a prema evidenciji, gore uglavnom divlji deponiji, biljni otpad te trava i nisko raslinje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare