Published On: Ned, pro 10th, 2017

Za čak 275 posto povećan broj ilegalnih prelazaka granice BiH

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine od 1. siječnja do 22. studenoga u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 522 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što predstavlja povećanje od 275 posto u odnosu na ovo razdoblje 2016. godine kada je otkrivena 191 osoba.

Kako je u razgovoru za Fenu kazala glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković, četiri petine od ukupnog broja ilegalnih migranata otkriveno je prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u BiH iz Republike Srbije i Crne Gore, a ostali slučajevi su pokušaji ilegalnog izlaska iz BiH u pravcu Hrvatske, piše Večernji.ba

Pokušaji ilegalnog ulaska u BiH u 2017. najčešće su evidentirani na granici sa Srbijom i Crnom Gorom na području Bijeljine, Višegrada, Gacka, Bileće i Trebinja, kao i na području Zvornika, Foče i Čajniča. Ilegalni migranti državnu granicu su pokušavali prijeći najčešće pješice izvan graničnih prijelaza, nešto rjeđe čamcima preko Drine, a evidentirani su i slučajevi kada su otkriveni u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila (na malograničnom prijelazu Rača i Deleuša).

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obveznog pregleda svih takvih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore. U skladu s mogućnostima u jedinice koje evidentiraju veći broj slučajeva otkrivenih ilegalnih migranata preraspoređuju se službenici drugih organizacijskih jedinica. – U posljednjih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intenzivirani su iz pravca Crne Gore u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražitelja azila iz zemalja visokog migracijskog rizika.

Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Europske unije – pojasnila je Dujković. Dodala je da su pokušaji ilegalnog izlaska ka Hrvatskoj najčešće evidentirani na području pograničnih općina Unsko-sanske županije, te Čapljine, Ljubuškog i Bosanskog Grahova, a prilikom pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj ilegalnih migranata se kretao pješke u područjima izvan graničnih prijelaza.

Najveći broj ilegalnih migranata u 2017. godine otkriveno je u listopadu – 104 osobe, a najviše ih je iz Afganistana (82), Pakistana (74), Alžira (60),  Turske (48), Sirije (41), Libije (33), Maroka (22) i Irana (20). Otkriveno je u pokušaju ilegalnog prelaska granice i 85 osoba s područja Kosova.

Dujković navodi da Granična policija BiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice poput ophodnje, nadzora i osmatranja, prikupljanja obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanja zasjeda i kontrolnih punktova te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

– Kako bi se što uspješnije borili s ilegalnim migracijama i drugim oblicima prekograničnog kriminala, Granična policija BiH sudjeluje u identificiranju i zaprečavanju mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice, što predstavlja jednu u nizu metoda koje doprinose učinkovitijem nadzoru državne granice – istaknula je.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za Fenu naglašava da je balkanska ruta, koja ide preko Makedonije, Srbije i Hrvatske, postala sve aktuelnija za ilegalne migrante nakon sporazuma između Europske unije i Turske. Tada je, podsjeća Mektić, zatvorena ruta preko Turske, Grčke i Makedonije te su se povećali kanali ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, a jedan od tih novih ilegalnih kanala uspostavlja se preko Grčke, Albanije, Crne Gore i BiH prema zapadnoj Europi.

– Zbog toga je došlo do znatnog povećanja ilegalnih ulazaka u BiH. Poduzimamo sve radnje kako bismo presjekli te kanale i suzbili te pojave, ali potrebno je više raditi organizirano sa zemljama regije – dodao je Mektić. Ministar sigurnosti BiH ističe da će biti potrebno organiziranije pristupiti tom problemu, jer iako sa stanovništva Europske unije to nije pojava koja ima drastične karakteristike, za BiH to je značajno povećanje ilegalnih ulazaka.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x