ZA BOSNU I ZA HERCEGOVINU? Macron i Juncker traže da EU otvori vrata za dvije balkanske države do 2025.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatraju da Europska unija treba da do 2025. godine otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, zaključak je interne analize koju je Juncker podnio na neslužbenom sumitu EU sinoć u Talinu, spominjući Srbiju i Crnu Goru.

“Ako želimo veću stabilnost u našem susjedstvu, onda moramo održati uvjerljivim i izglede za ulazak Zapadnog Balkana u članstvo”, piše u Junckerovom dokumentu i kaže se da o tome postoji “važna suglasnost budući obojica ističu potrebu da se do 2025. godine EU proširi na Zapadni Balkan”.

Objašnjava se da Macron smatra da će se “Unija morati otvoriti za zemlje Balkana čim one u potpunosti budu poštovale uvjete pravne stečevine EU i zahtjeve koji se tiču demokracije”.

Juncker je analitički predstavio u čemu se – u cilju daljeg jačanja i integracije EU – podudaraju njegovi stavovi iz nedavnog godišnjeg izlaganja o stanju Unije, i prijedlozi Macrona za “obnovu Unije” i njeno ekonomsko i sigurnosno jačanje “u svjetlu izazova u današnjem svijetu” – koje je predsjednik Francuske iznio u govoru u utorak, prenosi N1.

Macron je svoje temeljite i sveobuhvatne zamisli o preuređenju cijele EU i naročito zone eura sinoć dodatno obrazložio šefovima država ili vlada zemalja Unije, a Juncker im je podijelio svoju analizu.

U odjeljku o podudarnosti njegovih i Macronovih stavova o proširivanju članstva EU, Juncker naglašava da je sljedeći korak da se “pripremi tlo za proširivanje tijekom idućeg mandata Europske komisije” i naznačava da se to odnosi “na Srbiju i Crnu Goru”.

“To se mora usredsrediti na vladavinu zakona, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost te regije”, podvlači predsjednik Europske komisije.

U vezi s Turskom, Juncker je predočio da je njen “ulazak u članstvo odbačen do daljnjeg zbog narušavanja vladavine zakone, pravde i temeljnih prava, mada su ruke EU i dalje raširene za turski narod”.

Uz to, po Junckerovoj analizi, Macron je “na jasnom stajalištu da Turska još nije ispunila uvjete za otvaranje vrata članstvu u EU”./HMS/