»Za Balkan 2014. povijesna godina «

SARAJEVO – Šefovi diplomacije Austrije Michael Spindelegger i Švedske Karl Bilt smatraju da bi 2014. godina mogla biti povijesna u procesu europskih integracija, te da će uz hrabrost i neophodnu političku volju biti riješene preostale političke neusuglašenosti i zemlje s Balkana “konačno pohrliti ka EU”.

Spindelegger i Bilt u zajedničkoj izjavi podsjećaju da je postizanje željenog cilja blizu, jer će 1. jula Hrvatskoj biti izrečena dobrodošlica kao 28. članici EU, a da je Crna Gora s EU već počela pregovore o članstvu.

Oni podsjećaju da je u travnju postignut briselski dogovor predstavnika Beograda i Prištine, navodeći da će normalizacija odnosa zaustaviti “destabilizirajuće nacionalističke ambicije”, što je “uzvratni udarac za one koji zagovaraju etničke države i stare netrpeljivosti”, saopšteno je iz austrijske Ambasade u BiH.

Šefovi diplomatija Austrije i Švedske ukazuju da je “važna stvar sada da njihove kolege u Skoplju i Sarajevu, kao iu Tirani, obrate naročitu pažnju”.

“Ukoliko se može postići dogovor o delikatnim stvarima iz sporazuma za srpsko stanovništvo na Kosovu, onda bi trebalo biti moguće da se prevaziđe dugotrajni zastoj u BiH i destruktivno pitanje naziva Makedonija, ili da se provedu neophodne reforme i da se povede valjan proces formiranja vlade u Albaniji “, navode Spindelegger i Bilt.

Oni ističu da, ukoliko bude postignut napredak u vezi s ovim pitanjima, EU mora biti spremna da ispoštuje svoje obveze, šo znači započinjanje razgovora s Makedonijom o priključenju, dodjeljivanje kandidatskog statusa Albaniji i prihvaćanje kredibilnog zahtjeva za članstvo BiH.

“Ali, ukoliko ne bude postignut napredak, onda lideri u Skoplju, Tirani i Sarajevu, kao i oni u Banjaluci i Mostaru, riskiraju svoje zemlje vide ostavljene s fatalnim političkim i ekonomskim posljedicama na duže vrijeme”, navode Spindelegger i Bilt.

Oni ukazuju da se Balkan približava povijesnoj 2014. godini, zbog čega će oči biti usmjerene prema regiji, gdje je prije 100 godina počeo veliki europski rat.

“Nadajmo se da će opredijeljenost rukovodstva Hrvatske, kao i hrabrost i vizija onih u Beogradu i Prištini poslužiti kao primjer koji će i drugi slijediti. I da će sljedeće godine biti moguće da se komemorativno obilježi 100 godina od Prvog svjetskog rata kontrastom tragediji iz prošlosti u vidu obećavajuće europske budućnosti za cijeli region Balkana “, ističe se u zajedničkoj izjavi.