Published On: Pon, svi 16th, 2022

Za 10 migranata se ne zna tko su, ukopani su u Bihaću i Kladuši


Od početka migrantske krize na području Unsko-sanske županije smrtno je stradao 51 migrant, najviše njih nesretnim slučajem, utapanjem u nekoj od ovdašnjih rijeka ili u prometnim nesrećama, ali bilo je i slučajeva ubojstava i samoubojstava.

“U 2018. godini imali smo pet slučajeva u kojima su migranti smrtno stradali, tijekom 2019. taj broj se povećao na 21, da bi ih 2020. godine bilo 16. U prošloj godini sedam migranata je nastradalo, a u ovoj godini dosad imamo jedan smrtni ishod i radi se o slučaju ubojstva koji se nedavno dogodio u Bihaću. Tada je u sukobu dvije grupe migranata jedna osoba ubijena iz vatrenog oružja”, kazao je Beganović, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Migrant koji se u protekli petak na području Bihaća utopio u rijeci Uni stradao je nesretnim slučajem, pokazala je policijska istraga, a stradali nije identificiran jer kod sebe nije imao osobne dokumente.

Prema njegovim riječima, poseban problem je identifikacija stradalih migranata, jer se najčešće događalo da kod njih nisu pronađeni osobni dokumenti.

“Ipak, u 40 slučajeva uspjeli smo izvršiti identifikaciju i preko matičnih veleposlanstva tijela su preuzele obitelji stradalih migranata. U preostalih 10 slučajeva osobe se vode kao neidentificirani i putem međunarodne pravne pomoći pokušavamo ih identificirati kako bismo njihova tijela predali obiteljima”, istaknuo je Beganović.

U međuvremenu, do okončanja procesa identifikacije tijela su ukopana na gradskim grobljima u Bihaću i Velikoj Kladuši.

U policiji navode kako je migrantska kriza na području USŽ pod kontrolom, a prema podacima MUP-a USŽ u prihvatnim centrima smješteno je oko 850 migranata, od čega njih oko 500 u centrima Lipa i Borići u Bihaću.

Procjenjuje se da van centara trenutno boravi oko 1.800 migranata, od čega njih 1.300 na području Bihaća i oko 500 u Velikoj Kladuši.

Ovi migranti, kažu u policiji, borave u napuštenim i devastiranim stambenim i proizvodnim objektima, te u divljim kampovima koji se nalaze na otvorenom u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

Prema njihovim riječima, priliv migranata na područje USŽ u ovoj godini je značajno smanjen, a time i broj kaznenih djela čiji su počinitelji strani državljani./HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare