Petak, 21 lipnja, 2024

Za 10 godina, polovica današnjih zanimanja će nestati!

Must Read

Prije nekoliko dana, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo kako “moramo pažljivo predvidjeti potrebu budućih zanimanja,
znanja i vještina”, u prevedenom smislu, eksponencijalno se smanjuje broj radnih mjesta.
Razlog tome je ubrzan razvoj tehnologije koja zamjenjuje sve više ljudi. Primjerice, u tvornici Tesla automobila rade roboti, više manje, a taj trend prate i sve ostale velike kompanije. Razlog tome je što se roboti ne umaraju, mogu raditi 24 sata i nemaju beneficirani radni staž. Oni rade sa savršenom točnošću i besprijekorno, što je kod čovjeka teško dostižno.
Činjenica jest da sve više robota preuzima poslove ljudi, ili s druge strane sve više poslova preuzima umjetna inteligencija.
Istraživanje pod nazivom ‘Fast Forward 2030: The Future of Work and the Workplace’ pokazuje kako će čak 50% zanimanja potpuno nestati do 2025. godine. Istraživanje je provela tvrtka CBRE i kineski Genesis nad 220 ispitanih stručnjaka, poduzetnika i mladih ljudi iz Azije, Europe i Sjeverne Amerike.
“Novi poslovi zahtijevat će kreativnu, društvenu i emocionalnu inteligenciju i sam utjecaj umjetne inteligencije. Takvi će poslovi neizmjerno više ispuniti današnja radna mjesta.”
Istraživanje predviđa kako će klupe i stolovi postati zastarjeli, ne zato jer ne služe ničem, nego za njih neće biti potrebe. “U idućih 15 godina vidjet ćemo revoluciju u načinu kako radimo, planiramo i razmišljamo o radnom prostoru.”
Iz CBRE-a poručuju kako je puno mogućnosti već dostupno, te kako oni koji ih koriste, te oni koji će ih brzo primijeniti imat će prilično veliku prednost na konkurencijom.
dnevnik.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -