Published On: Wed, Aug 7th, 2013

Za 10 dana stižu novi Snowdenovi dokumenti

GLENN GREENWALD, novinar britanskog Guardiana koji je prvi objavio Snowdenove povjerljive dokumente, poručio je da “kroz 10 dana” planira objaviti novi blok dokumenata o tajnim špijunskim programima SAD-a.

Najavio je da će objavljeni dokumenti biti vezani uglavnom za Latinsku Ameriku.

“Ono što je do sada objavljeno samo je mali dio svega što planiramo dati javnosti na uvid. Sigurno će biti još otkrića vezanih uz špijuniranje od strane američke vlade, uključujući i presretanje komunikacije u Brazilu i Latinskoj Americi”, novinar je izjavio za Reuters. 

Dodao je da je zaposlio dodatne stručnjake kako bi pročitao i analizirao “15.000 do 20.000” povjerljivih dokumenata koje mu je proslijedio Snowden. 

Nacionalne vlade se ne bore za svoju slobodu

Greenwald je dodao da je sa Snowdenom u stalnoj komunikaciji. Američki se bjegunac od prošloga tjedna nalazi u Rusiji koja mu je odobrila jednogodišnji azil.

Novinar tvrdi da je bivši obavještajac sretan jer je pokrenuo globalnu debatu o potrebi poštivanja internetske privatnosti, no dodaje da nacionalne vlade ne rade dovoljno da bi obranile svoju autonomiju: “Brazilska vlada puno je oštrija u javnim nastupima nego u privatnim razgovorima s SAD-om. Sve se vlade tako ponašaju, čak i u Europi”.