Published On: Pet, lis 20th, 2017

YUL BRYNNER S WALL STREETA ‘Čujem da imate veliku kompaniju u problemima. To bi mogla biti velika prilika’

Tržišta u razvoju poput Kine, Brazila ili Indije stupovi su globalne ekonomije. U tim zemljama živi gotovo pet milijardi ljudi, površinom su tri puta veće od razvijenog svijeta, imaju goleme devizne rezerve i malo su zadužene. Kompanije na tržištima na razvoju meta su globalnih financijskih igrača, rekao je legendarni ulagač Mark Mobius, šef investicijske kuće Templeton, u petak u Rovinju

Mobius je zvijezda dana zajedničke konferencije Zagrebačke burze i fondovske industrije koja se održava u Rovinju i na kojoj oko 400 domaćih i stranih financijaša bistri probleme koji pritišću financijsku industriju i mirovinski sustav. Njemu Hrvatska nije strana jer je svojevremeno nešto novca uložio u Magmu.

Koliki je potencijal tržišta poput Kine, Mobius je ilustrirao činjenicom da je prije 30 godina Šangaj ‘bio ledina, a danas je prepun zgrada i nebodera. Isto je s Dubaijem’. On je 1987. godine na tržišta u razvoju uložio 100 milijuna dolara, a danas ima imovinu od 30 milijardi dolara.
Sljedeći veliki izazov pred investitorom kojeg zovu i ‘Yul Brynner s Wall Streeta’ su frontier tržišta (tržišta u nastajanju) koja su jako zanimljiva zbog golemog gospodarskog rasta. Većina tih zemalja je u Africi i Aziji. Od deset najbrže rastućih zemalja na svijetu pola ih je iz Afrike: Etiopija, Obala Bjelokosti, Tanzanija, Ruanda i Gana.

‘Te zemlje daju demografsku dividendu. S mlađim ljudima imate i veću produktivnost, a prosjek godina u tim zemljama je 26. Problem je to što su tržišne kapitalizacije vrlo male, u prosjeku samo 32 posto BDP-a. Velik je to potencijal za rast’, rekao je Mobius.

‘Optimisti pobjeđuju. Ulagati i kupovati treba kada tržište izgleda loše, morate imati snagu volje za to jer burzovni padovi traju kratko, dok razdoblja rasta traju dugo’, dodao je. Upitan koje mu je tržište u razvoju najdraže, rekao je:

‘Hrvatska. Čujem da imate jednu veliku kompaniju koja je u problemima. To bi mogla biti velika prilika. Drugi najdraži mi je Vijetnam.’
Tržišta u razvoju također postaju sve važnija jer stvaraju trećinu svjetskog BDP-a. Mobius očekuje da će ona ove godine rasti gotovo pet posto, dok razvijena tržišta rastu manje od dva posto.

‘Zemlje koje se razvijaju sada imaju i goleme valutne rezerve, a daleko su manje zadužene u odnosu na razvijena tržišta. Dug razvijenih redovito je preko 100 posto BDP-a, a tržišta u razvoju duguju oko 30 posto BDP-a’, istaknuo je.

Dodatno, tržišta u razvoju geografski su tri puta veća od razvijenih, što donosi i daleko više prirodnih resursa. Isto tako, u zemljama s tržištima u razvoju živi gotovo pet milijardi ljudi.

U budućnosti 81-godišnji Mobius sve karte baca na tehnologiju, internet i pametne telefone.

‘Velik alat u razvoju svijeta su pametni telefoni, bez kojih ne bi bilo ni biznisa, prodaje i politike. Nekad sam imao Nokiju s koje se moglo poslati SMS i nazvati. Pogledajte što vaš mobitel može danas! Zaboravite PC, tablete i laptope. Samo u Indiji ovog časa se prodaju stotine milijuna mobitela. Kina je golema, tamo sam pokušao nešto platiti kreditnom karticom, pa mi nisu dali, ali sve se može platiti mobitelom. Oni su samo u jednom danu preko Alibabe prodali robe u vrijednosti od 12 milijardi eura, to je revolucija’, zaključio je Mobius, na oduševljenje okupljene publike

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x